MARDİN’DEKİ ÇİFTÇİLERE TARIMDA TASARRUFLU SU KULLANIMI EĞİTİMİ VERİLDİ

EKONOMİ (KIRATIM HABER) - KIR'ATIM GAZETESİ | 24.06.2022 - 14:55, Güncelleme: 24.06.2022 - 14:55
 

MARDİN’DEKİ ÇİFTÇİLERE TARIMDA TASARRUFLU SU KULLANIMI EĞİTİMİ VERİLDİ

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü’nün (MAÜKÖK) çalışmaları kapsamında MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tarafından Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde “Tasarruflu Su Kullanımı” konusunda eğitim semineri verildi.
Mardin’in gerçek potansiyelini ortaya çıkararak Mardin’i üretim merkezine çevirmek için çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK) tarafından organize edilen “Tasarruflu Su Kullanımı” eğitim seminerine, Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh Dinler, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, MAÜTAS Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, tarım danışmanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Ülkemizdeki tatlı su kaynaklarının % 70’inin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı ve iklim değişikliği nedeniyle tasarruflu su kullanımının daha da önem kazandığını belirten MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, çiftçilerin bilinçsiz sulama yaparak toprağa aşırı su vermesiyle birlikte toprak erozyonu, taban suyu yükselmesi ve tuzlanma veya çoraklaşma gibi çevresel sorunların oluştuğuna dikkat çekti. Doğan, “Sulamanın gecikmesiyle bitkide stres oluşturularak gereksiz verim ve gelir kayıpları ile karşılaşıldığını, mevcut su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için toprak, iklim, bitki, sulama sistemi, sulama yöntemi, su-verim ilişkileri ve çiftçi isteklerinin göz önüne alındığı sulama zamanının planlanması çalışmaları ile bu sonuçlara dayalı, interaktif bir su dağıtım planlaması yapılması gerektiğini”  ifade etti. Seminer, çiftçilerin bilinçli sulama ve tarla işleme konularındaki sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü’nün (MAÜKÖK) çalışmaları kapsamında MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tarafından Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde “Tasarruflu Su Kullanımı” konusunda eğitim semineri verildi.

Mardin’in gerçek potansiyelini ortaya çıkararak Mardin’i üretim merkezine çevirmek için çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü (MAÜKÖK) tarafından organize edilen “Tasarruflu Su Kullanımı” eğitim seminerine, Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh Dinler, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, MAÜTAS Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, tarım danışmanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Ülkemizdeki tatlı su kaynaklarının % 70’inin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı ve iklim değişikliği nedeniyle tasarruflu su kullanımının daha da önem kazandığını belirten MAÜ Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, çiftçilerin bilinçsiz sulama yaparak toprağa aşırı su vermesiyle birlikte toprak erozyonu, taban suyu yükselmesi ve tuzlanma veya çoraklaşma gibi çevresel sorunların oluştuğuna dikkat çekti.

Doğan, “Sulamanın gecikmesiyle bitkide stres oluşturularak gereksiz verim ve gelir kayıpları ile karşılaşıldığını, mevcut su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması için toprak, iklim, bitki, sulama sistemi, sulama yöntemi, su-verim ilişkileri ve çiftçi isteklerinin göz önüne alındığı sulama zamanının planlanması çalışmaları ile bu sonuçlara dayalı, interaktif bir su dağıtım planlaması yapılması gerektiğini”  ifade etti.

Seminer, çiftçilerin bilinçli sulama ve tarla işleme konularındaki sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.