Mardin Lojistik Merkezi’nde fizibilite çalışmaları devam ediyor
Mardin Lojistik Merkezi’nde fizibilite çalışmaları devam ediyor
Mardin TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Mardin’i lojistik sektöründe yeni bir seviyeye taşıyacak Mardin Lojistik Merkezi’nde fizibilite çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Başkan Çelik, merkezin tamamlandığında gümrük sahaları, antrepolar, yükleme-boşaltma alanları ve dijital takip sistemlerle kentin entegre bir lojistik yapıya kavuşacağını söyledi.
MÜSİAD ve Artuklu Ünivesitesi işbirliğinde düzenlenen Kadim İpekyolundan Geleceğe Turizm ve Lojistik Zirvesi’nde lojistik ve turizm sektörlerinin bileşenleri bir araya geldi. Zirveye katılan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında lojistik sektörünün talepleri ve altyapı yatırımlarına ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Mardin’in tarih boyunca doğu ile batı arasında bir köprü olduğunu vurgulayan Hatip Çelik, kentin bu rolünü modern lojistik altyapılarla pekiştirmek için çalıştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınan Lojistik Merkezi’nin fizibilite çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Başkan Çelik, “Mardin Lojistik Merkezi Cumhurbaşkanlığımız tarafından belirlenen ülkemizdeki 12 lojistik merkezden birisidir. Merkezimiz kurulduğunda sınır ticaretini hızlandıran, ihracatçıyı destekleyen ve taşımacılık maliyetlerini azaltan bir yapıya sahip olacak. Gümrük sahaları, antrepolar, yükleme-boşaltma alanları ve dijital takip sistemleriyle entegre bir yapıyı kentimize kazandıracağız” dedi. 
“İlçelerle bağlantı yolları çift şeride çıkarılmalıdır”
Mardin’in kara bağlantılarında ciddi eksiklikler bulunduğunu ifade eden Hatip Çelik, “Kent merkezimizin 10 ilçemizle olan ulaşımının büyük bölümü ne yazık ki hâlâ tek şeritli yollarla sağlanmaktadır. Bu durum, hem şehir içi ulaşımı yavaşlatmakta hem de lojistik faaliyetlerde zaman ve maliyet kaybına yol açmaktadır. İlçeler arası ticaretin ve taşımacılığın gelişmesi için bu yolların bir an önce çift şeritli hale getirilmesi gerekmektedir. Özellikle sanayi ve turizm yatırımlarının hızla devam ettiği Midyat ilçemizin kent merkezi ve Nusaybin Sınır Kapısı ile olan bağlantı yollarındaki çalışmaların hızla tamamlanması iş dünyamızın en acil talepleri arasında yer almaktadır. Aynı şekilde Batman ile Mardin arasındaki bağlantı yolları da bir an önce uluslararası yol statüsüne çıkarılmalıdır” diye konuştu.  
“Mardin – Habur Otoyolu’nda yatırım derhal başlamalı”
Mardin’de transit taşımacılığın etkinliğinin daha da artırılabilmesi için Şanlıurfa’da sonlanan ve Habur’a devam edecek Otoyol yatırımlarının bir an önce başlaması gerektiğini belirten Başkan Çelik şöyle devam etti: “Uluslararası transit yük taşıyan tırların bölgemizden hızlı geçişleri için otoyol projesi elzem olan konular arasında yer almaktadır. Mardin, toplamda 40 bin araçlık ticari filosuyla Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli kara filolarından birini bünyesinde barındırmaktadır. Bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilebilmesi için filomuzun otoyol bağlantısının zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir.”  
Mardin Demiryolu projesinin hazırlıkları tamamlandı 
Pandemi sürecinin ardından gelişmiş ülkelerin yüksek karbon emisyonuna sahip araçlar yerine toplu taşıma ve elektrikli taşıma sistemlerine yöneldiğine dikkat çeken Başkan Çelik, şunları söyledi: “Karayoluna bağımlı olan kentimizde ise demiryolu seferi ne yazık ki yapılamamaktadır. Şehrimizin en önemli taleplerinden biri, Doğu Akdeniz’deki limanlara ve şehirlere ulaşımı sağlayacak hızlı demiryolu hattına Mardin’in de entegrasyonudur. Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Şırnak hızlı demiryolu hattı projesi 2025 Yılı Yatırım Programına alınmıştı. Şuanda sahada yürütülen çalışmalarda uygulama projesinin tamamlandığını memnuniyetle duyuruyoruz.” 
“Demiryolunda inşaatın başlaması için lobi faaliyetleri yoğunlaştırılmalı” 
Mardin’in ve bölgenin tüm bileşenlerinin Şanlıurfa – Mardin – Şırnak Hızlı Demiryolu Hattı’nın inşasına başlanması için sürdürdükleri lobi faaliyetlerine katılmaya çağıran Hatip Çelik, “Önümüzdeki süreçte bu alandaki tüm ortak çabalarımızı daha da artırmamız gereken bir döneme giriyoruz. Çünkü demiryolu kentimize geldiğinde sadece maliyetlerin düşmesi sağlanmayacak aynı zamanda intermodal taşımacılık gibi yeni nesil lojistik trendlerin de bölgemizde hızla yaygınlaşması sağlanacaktır. Bu model sayesinde yükler, farklı taşıma modları arasında elleçleme yapılmadan aktarılacak; tüm sektörlerimiz hem termin süresi hem de maliyet açısından daha rekabetçi bir yapıya kavuşacaktır” diye konuştu. 




 
                                             
                                             
                                             
                                             
                                 
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                                     
                                                         
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                