Mardin’de BT Anjiyo (sanal anjiyo) hizmeti başladı

KIR'ATIM GÜNCEL HABERLER (KIRATIM HABER) - KIR'ATIM GAZETESİ | 11.07.2025 - 14:04, Güncelleme: 11.07.2025 - 14:21
 

Mardin’de BT Anjiyo (sanal anjiyo) hizmeti başladı

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kalp hastalıklarının erken teşhisinde önemli bir yöntem olan Koroner BT Anjiyo (sanal anjiyo) çekimlerine başlandı.
Bilgisayarlı tomografi teknolojisiyle damarların iç yapısını detaylı şekilde inceleme imkanı sunan sanal anjiyo çekimleri, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete girdi. Kol damarından verilen kontrast madde yardımıyla gerçekleştirilen çekimlerde, damarların iç akışı ve yapısal durumu net bir şekilde görüntülenerek, tıkanıklık ve bozuklukların erken teşhisi hedefleniyor. "Sanal anjiyo bilgisayarlı tomografi ile çekilen bir tetkiktir" Sanal anjiyonun, klasik anjiyoya kıyasla daha az risk taşıdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Raif Kılıç, "Halk arasında sanal anjiyo denilen yöntem kalbi besleyen damarları gösteren girişimsel olmayan yani invaziv olmayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem ile kalp damar tıkanıklığı olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu yöntem, kol damarından verilen kontrast madde yardımıyla kalp damarlarının durumunu net şekilde göstermektedir. Sanal anjiyo bilgisayarlı tomografi ile çekilen bir tetkiktir. Normal anjiyo ise girişimsel olarak yapılan bir teknik olduğu için sanal anjiyoda girişimsel bir yöntem kullanılmadığından dolayı hasta için daha güvenilirdir. "Önceliğimiz sanal anjiyo ile hastalarda damar yapısını görmektir" Sanal anjiyo hasta için yan etkisi daha düşük olan bir yöntemdir. Bizim normal anjiyomuz ise girişim yöntemle yapıldığından dolayı riski bulunmaktadır. O yüzden hastalara öncelikli tercihimiz sanal anjiyo olmaktadır. Eğer sanal anjiyoda lezyon tespit edersek ondan sonra girişimsel yöntemle yaptığımız konvansiyonel anjiyoyu öneririz. Ama önceliğimiz sanal anjiyo ile hastalarda damar yapısını görmektir" dedi. "Anjiyo iyi ve rahattı" 59 yaşındaki hasta Bedran Kılıç ise daha önce başka yere sevk edilmesi planlandığını ancak cihazın Mardin’e gelmesiyle birlikte tedavisini kendi şehrinde yaptırabildiğini söyledi. Kılıç, "Anjiyo iyi ve rahattı. Bana Ankara’ya gitmem gerektiği söylendi. Gitmedim. Daha sonra bu cihazın Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldiğini duydum. Başvurduk ve burada çekimler yapıldı. Sağlık Bakanlığı’na ve buraya gelmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, kalp hastalıklarının erken teşhisinde önemli bir yöntem olan Koroner BT Anjiyo (sanal anjiyo) çekimlerine başlandı.

Bilgisayarlı tomografi teknolojisiyle damarların iç yapısını detaylı şekilde inceleme imkanı sunan sanal anjiyo çekimleri, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete girdi. Kol damarından verilen kontrast madde yardımıyla gerçekleştirilen çekimlerde, damarların iç akışı ve yapısal durumu net bir şekilde görüntülenerek, tıkanıklık ve bozuklukların erken teşhisi hedefleniyor.

"Sanal anjiyo bilgisayarlı tomografi ile çekilen bir tetkiktir"

Sanal anjiyonun, klasik anjiyoya kıyasla daha az risk taşıdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Raif Kılıç, "Halk arasında sanal anjiyo denilen yöntem kalbi besleyen damarları gösteren girişimsel olmayan yani invaziv olmayan bir görüntüleme yöntemidir.

Bu yöntem ile kalp damar tıkanıklığı olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu yöntem, kol damarından verilen kontrast madde yardımıyla kalp damarlarının durumunu net şekilde göstermektedir. Sanal anjiyo bilgisayarlı tomografi ile çekilen bir tetkiktir. Normal anjiyo ise girişimsel olarak yapılan bir teknik olduğu için sanal anjiyoda girişimsel bir yöntem kullanılmadığından dolayı hasta için daha güvenilirdir.

"Önceliğimiz sanal anjiyo ile hastalarda damar yapısını görmektir"

Sanal anjiyo hasta için yan etkisi daha düşük olan bir yöntemdir. Bizim normal anjiyomuz ise girişim yöntemle yapıldığından dolayı riski bulunmaktadır. O yüzden hastalara öncelikli tercihimiz sanal anjiyo olmaktadır. Eğer sanal anjiyoda lezyon tespit edersek ondan sonra girişimsel yöntemle yaptığımız konvansiyonel anjiyoyu öneririz. Ama önceliğimiz sanal anjiyo ile hastalarda damar yapısını görmektir" dedi.

"Anjiyo iyi ve rahattı"

59 yaşındaki hasta Bedran Kılıç ise daha önce başka yere sevk edilmesi planlandığını ancak cihazın Mardin’e gelmesiyle birlikte tedavisini kendi şehrinde yaptırabildiğini söyledi. Kılıç, "Anjiyo iyi ve rahattı. Bana Ankara’ya gitmem gerektiği söylendi.

Gitmedim. Daha sonra bu cihazın Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldiğini duydum. Başvurduk ve burada çekimler yapıldı. Sağlık Bakanlığı’na ve buraya gelmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.