Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

GÜNÜMÜZDE MARDİN MEDRESELERİNİN DURUMU -II-

ALTIN BOĞA VEYAHUT ALTUN BAĞA MEDRESESİ Altınboğa Medresesi Abdulgani Efendi; II. Abdülhamid devrinde inşa edilen orta mektebininin yapımında kullanılan binanın taşlarının yıkılan bu medresenin taşları olduğunu ifade eder. Başka bölümlerde ise, hem bu medresenin hem Kale Camiinin hem de Muzafferiye Camii ve medresesinin de bu mektebin inşaatında kullanıldığını ifade eder. Dönemin İttihat ve Terakki mebusu Ermeni tebbasından Kazazyan olduğu bu dönemde 2 cami ve 2 medreseyi gözden çıkararak Orta Mektebi inşa eden devrin bürokrasisi de ayrı bir inceleme konusu olarak beklemektedir.Medreseyi imar eden Altınboğa lakaplı Alaaddinʼ in Mısır ve Şam valiliği de yapmış olması Artuklularʼın siyasi faaliyet alanlarının da genişliğine işaret eder. BAB-US SUR MEDRESESİ Bab-us sur camiine karşı olan sokağın arkasında  ve bu gün Paşavat ailesinin elinde bulunan konaktır. İki – üç hücresi mevcuttur. Caminin batısında ve bitişiğindeki konakların da medrese olup camiyle beraber yaptırıldığı hakkında rivayet vardır. CAMİ-İ KEBİR MEDRESESİ(ULU CAMİ MEDRESESİ) Ulu Cami ve  medresesi Caminin kuzeyindedir. Sonradan dükkanlara çevrilmiştir. İzleri duruyor. Banisi camiyi yaptıran Kutbeddin il gaziʼdir. Günümüzde mülkiyeti vakıflar genel müdürlüğü elinde olan bu dükkanlar değişen şehir yapısıyla eski önemini yitirmiştir. Şehrin tarihini gün yüzüne çıkarma çalışmalarında bu medreseyi de eski görünümüne çıkarmak Mardinʼin tarihi zenginliğine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Artuklu akademisyenlerinin, bu gün tuvalet olarak kullanılan binanın da medreseye ait olabileceği ile alakalı tezlerinin incelemesi devam ediyor. CİHANGİR MEDRESESİ Akkoyunlu Cihangir tarafından 1438-1455 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Kasımiyye medresesinin yanında yer alır. Yıkılmış olup bir kısmı halen duruyor.
Ekleme Tarihi: 04 Temmuz 2022 - Pazartesi

GÜNÜMÜZDE MARDİN MEDRESELERİNİN DURUMU -II-

ALTIN BOĞA VEYAHUT ALTUN BAĞA MEDRESESİ

Altınboğa Medresesi

Abdulgani Efendi; II. Abdülhamid devrinde inşa edilen orta mektebininin yapımında kullanılan binanın taşlarının yıkılan bu medresenin taşları olduğunu ifade eder. Başka bölümlerde ise, hem bu medresenin hem Kale Camiinin hem de Muzafferiye Camii ve medresesinin de bu mektebin inşaatında kullanıldığını ifade eder. Dönemin İttihat ve Terakki mebusu Ermeni tebbasından Kazazyan olduğu bu dönemde 2 cami ve 2 medreseyi gözden çıkararak Orta Mektebi inşa eden devrin bürokrasisi de ayrı bir inceleme konusu olarak beklemektedir.Medreseyi imar eden Altınboğa lakaplı Alaaddinʼ in Mısır ve Şam valiliği de yapmış olması Artuklularʼın siyasi faaliyet alanlarının da genişliğine işaret eder.

BAB-US SUR MEDRESESİ

Bab-us sur camiine karşı olan sokağın arkasında  ve bu gün Paşavat ailesinin elinde bulunan konaktır. İki – üç hücresi mevcuttur. Caminin batısında ve bitişiğindeki konakların da medrese olup camiyle beraber yaptırıldığı hakkında rivayet vardır.

CAMİ-İ KEBİR MEDRESESİ(ULU CAMİ MEDRESESİ)

Ulu Cami ve  medresesi

Caminin kuzeyindedir. Sonradan dükkanlara çevrilmiştir. İzleri duruyor. Banisi camiyi yaptıran Kutbeddin il gaziʼdir.

Günümüzde mülkiyeti vakıflar genel müdürlüğü elinde olan bu dükkanlar değişen şehir yapısıyla eski önemini yitirmiştir. Şehrin tarihini gün yüzüne çıkarma çalışmalarında bu medreseyi de eski görünümüne çıkarmak Mardinʼin tarihi zenginliğine katkı sağlayacaktır.

Ayrıca Artuklu akademisyenlerinin, bu gün tuvalet olarak kullanılan binanın da medreseye ait olabileceği ile alakalı tezlerinin incelemesi devam ediyor.

CİHANGİR MEDRESESİ

Akkoyunlu Cihangir tarafından 1438-1455 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Kasımiyye medresesinin yanında yer alır. Yıkılmış olup bir kısmı halen duruyor.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.