Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

GÜNÜMÜZDE MARDİN MEDRESELERİNİN DURUMU -VI-

Marufiye Medresesi Kubbesinin yarısı çökmüş, betonarme malzeme ile onarılmış durumdadır.Mardin Şar Mahallesi’nin kuzeyinde Artuklu İlkokulunun üst kısmında bulunan bu medrese Beyt il Artuki veya Hacı Maruf Medresesi ismi ile tanınmaktadır. Kitabesi günümüze gelememiştir. Mimari yapısına dayanılarak medresenin XIII.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır.Adına yapıldığı söylenen Medresenin sahibinin mezarı Artuklu İlkokulunun avlusunda bulunmaktadır.Medrese zamanında şahısların mülkiyetine geçirilmiş olup yıllarca mesken olarak kullanılmıştır. Medrese günümüze harap bir durumda gelmiş, kalıntıları oldukça geniş bir alana yayıldığından yapının büyük ölçüde planı olduğu anlaşılmaktadır. Cephe kalıntıları oldukça zengin olup, aynı zenginlik medresenin içerisine de yansımıştır. Medresenin kuzey bölümü selsebilli bir eyvana sahip, doğu ve batısı eyvanlarla genişleyen kubbeli bir mekânı yansıtmaktadır. Buradaki selsebil taş ve mermer mozaiklerle bezenmiştir. Selsebilden çıkan sular mozaik kanallarla kubbeli bölüme, oradan da avluya ulaşmaktadır. Selsebilli mekânın solundaki kalıntıların çapraz tonozla örtülü olduğu görülmektedir. Aslına uygun restorasyon yapılarak gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerdendir.
Ekleme Tarihi: 15 Temmuz 2022 - Cuma

GÜNÜMÜZDE MARDİN MEDRESELERİNİN DURUMU -VI-

Marufiye Medresesi

Kubbesinin yarısı çökmüş, betonarme malzeme ile onarılmış durumdadır.Mardin Şar Mahallesi’nin kuzeyinde Artuklu İlkokulunun üst kısmında bulunan bu medrese Beyt il Artuki veya Hacı Maruf Medresesi ismi ile tanınmaktadır. Kitabesi günümüze gelememiştir. Mimari yapısına dayanılarak medresenin XIII.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır.Adına yapıldığı söylenen Medresenin sahibinin mezarı Artuklu İlkokulunun avlusunda bulunmaktadır.Medrese zamanında şahısların mülkiyetine geçirilmiş olup yıllarca mesken olarak kullanılmıştır. Medrese günümüze harap bir durumda gelmiş, kalıntıları oldukça geniş bir alana yayıldığından yapının büyük ölçüde planı olduğu anlaşılmaktadır. Cephe kalıntıları oldukça zengin olup, aynı zenginlik medresenin içerisine de yansımıştır. Medresenin kuzey bölümü selsebilli bir eyvana sahip, doğu ve batısı eyvanlarla genişleyen kubbeli bir mekânı yansıtmaktadır. Buradaki selsebil taş ve mermer mozaiklerle bezenmiştir. Selsebilden çıkan sular mozaik kanallarla kubbeli bölüme, oradan da avluya ulaşmaktadır. Selsebilli mekânın solundaki kalıntıların çapraz tonozla örtülü olduğu görülmektedir.
Aslına uygun restorasyon yapılarak gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerdendir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.