DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

MARDİNDE SİYASET VE HİZMET YAPMANIN ZORLUKLARI (1)

Bu başlığı okuyanlar haklı olarak bir siyasetçi için bunu garipseyebilirler. Mademki siyaset yapıyorsun niçin zor olsun?  Ama mesele dışardan göründüğü gibi değil. Bu yazı dizilerinde siyasetin mümkün olduğunca bütün aşama, kademe ve boyutlarını tecrübe edilmiş hali ile aktarmaya çalışacağım.   Siyasette bir koltuğa aday adayı olmak içinizden geliyorsa bu meşru ve haklı bir istektir. Seçme seçilme yeterliliğine sahip olan bütün vatandaşlar için kabul edilebilir bir durumdur.  Problemi, ilk aday adayı olduğunuz andan itibaren başlar ve doğduğunuz günden o ana kadar hayatınız didik didik edilmeye başlanır; Kimsiniz, necisiniz, ne işle meşgulsünüz, hayatınızda anormallik yaşamış mısınız, hangi gruba veya cemiyete yakınsınız, aşiretiniz kim, meşrebiniz ne? Gibi meseleler üzerinden sizi yargılamaya başlarlar. Zaten hiçbir şey bulamazlarsa da mutlaka bir kulp bulurlar.  Bütün bunu yapanlar da hayatları boyunca aday adayı olmayan, toplumu okuyamayan, oturduğu yerden ahkâm kesen tiplerdir. Artık sosyal medyada “linç kampanyalarına” maruz kalmanız, her yerde aleyhinize dedikodular, size ait olmayan hususların size aitmiş gibi lanse etmeleri, size bir takım hususları atfetmeleri artık olağan hale gelir.  AHLAKSIZ TROLLER İFTİRALARLA SİYASETİ MANİPÜLE EDİYOR  Mardin’de herkesin bildiği fakat şu ana kadar tespitini yapamadığı bir gurup var. Bunlar kurdukları sosyal medya ağı ile “algı operasyonlarını“ çok başarılı bir şekilde icra etmektedirler. Özellikle yurt dışı üzerinden kullandıkları linklerle karalama kampanyalarında etkin olduklarını ifade etmek gerekir.  Bu kişi veya gruplar bürokraside de etkin oldukları gibi siyaset dünyasında da bir takım siyasetçilere el altından malzeme temin etmelerinde de hünerlidirler. Bu malzeme genellikle başka siyasilerle ilgili dedikodu bilgileridir.              Siber güvenlik ile ilgilenen güvenlik kuvvetleri bu trolleri mutlaka biliyorlardır. Fakat bu trol şahsiyetler yerel siyasete angaje olduklarından ve devletin bütünlüğünü ilgilendiren konularla ilgilenmediklerinden, bunlara pek ilişilmediği kanaatindeyim. Peki, neden bunları yapan trol tipler var? Siyasetin doğasında olan bir durum.              Siyasette;  yarış, rekabet, öne geçme, desteklenen başka bir adayın seçilmesini sağlama veya adaylığını garanti altına alma, var olan aday adayının seçilmesini engelleme, menfaati ihlal edilen ve edilmeye matuf olanlar bu yola maalesef başvurmaktadır. Bu insani ve İslami midir?  Kesinlikle “bel altı” bu çalışmalar ne insanidir, ne de İslam ahlakına uygundur. Zaten şu an yerel siyasetimizin bu kadar patinaj içerisinde olmasının sebeplerinden biri de “siyasetin ahlak limanının” terk etmesindendir.  Her türlü siyasi salvoların (yaylım ateşinin) meşru görülmesidir.   Tabi bu ara parti teşkilatlarından da söz etmek gerekir. Geldiğimiz süreç itibariyle parti teşkilatları üzülerek söylüyorum “pert” olmuş durumda. (Devamı var…..
Ekleme Tarihi: 17 Ocak 2023 - Salı

MARDİNDE SİYASET VE HİZMET YAPMANIN ZORLUKLARI (1)

Bu başlığı okuyanlar haklı olarak bir siyasetçi için bunu garipseyebilirler. Mademki siyaset yapıyorsun niçin zor olsun?
 Ama mesele dışardan göründüğü gibi değil. Bu yazı dizilerinde siyasetin mümkün olduğunca bütün aşama, kademe ve boyutlarını tecrübe edilmiş hali ile aktarmaya çalışacağım. 
 Siyasette bir koltuğa aday adayı olmak içinizden geliyorsa bu meşru ve haklı bir istektir. Seçme seçilme yeterliliğine sahip olan bütün vatandaşlar için kabul edilebilir bir durumdur. 
Problemi, ilk aday adayı olduğunuz andan itibaren başlar ve doğduğunuz günden o ana kadar hayatınız didik didik edilmeye başlanır;
Kimsiniz, necisiniz, ne işle meşgulsünüz, hayatınızda anormallik yaşamış mısınız, hangi gruba veya cemiyete yakınsınız, aşiretiniz kim, meşrebiniz ne? Gibi meseleler üzerinden sizi yargılamaya başlarlar. Zaten hiçbir şey bulamazlarsa da mutlaka bir kulp bulurlar. 
Bütün bunu yapanlar da hayatları boyunca aday adayı olmayan, toplumu okuyamayan, oturduğu yerden ahkâm kesen tiplerdir. Artık sosyal medyada “linç kampanyalarına” maruz kalmanız, her yerde aleyhinize dedikodular, size ait olmayan hususların size aitmiş gibi lanse etmeleri, size bir takım hususları atfetmeleri artık olağan hale gelir. 

AHLAKSIZ TROLLER İFTİRALARLA SİYASETİ MANİPÜLE EDİYOR
 Mardin’de herkesin bildiği fakat şu ana kadar tespitini yapamadığı bir gurup var. Bunlar kurdukları sosyal medya ağı ile “algı operasyonlarını“ çok başarılı bir şekilde icra etmektedirler. Özellikle yurt dışı üzerinden kullandıkları linklerle karalama kampanyalarında etkin olduklarını ifade etmek gerekir. 
Bu kişi veya gruplar bürokraside de etkin oldukları gibi siyaset dünyasında da bir takım siyasetçilere el altından malzeme temin etmelerinde de hünerlidirler. Bu malzeme genellikle başka siyasilerle ilgili dedikodu bilgileridir. 
            Siber güvenlik ile ilgilenen güvenlik kuvvetleri bu trolleri mutlaka biliyorlardır. Fakat bu trol şahsiyetler yerel siyasete angaje olduklarından ve devletin bütünlüğünü ilgilendiren konularla ilgilenmediklerinden, bunlara pek ilişilmediği kanaatindeyim. Peki, neden bunları yapan trol tipler var? Siyasetin doğasında olan bir durum. 
            Siyasette;  yarış, rekabet, öne geçme, desteklenen başka bir adayın seçilmesini sağlama veya adaylığını garanti altına alma, var olan aday adayının seçilmesini engelleme, menfaati ihlal edilen ve edilmeye matuf olanlar bu yola maalesef başvurmaktadır. Bu insani ve İslami midir?  Kesinlikle “bel altı” bu çalışmalar ne insanidir, ne de İslam ahlakına uygundur. Zaten şu an yerel siyasetimizin bu kadar patinaj içerisinde olmasının sebeplerinden biri de “siyasetin ahlak limanının” terk etmesindendir. 
Her türlü siyasi salvoların (yaylım ateşinin) meşru görülmesidir. 
 Tabi bu ara parti teşkilatlarından da söz etmek gerekir. Geldiğimiz süreç itibariyle parti teşkilatları üzülerek söylüyorum “pert” olmuş durumda. (Devamı var…..

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.