Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

KRAL ÇIPLAK MI?

Tarihte olmuş bir vakıa sürekli anlatılır. Kral, kendisi için çok güzel ve görkemli bir elbisenin yapılmasını istemiş. Memleketin bütün terzileri toplanmış ve aralarında en iyi terziler krala elbise dikmeye başlamışlar. Terziler elbise diye krala olmayan. hayalden bir elbiseyi giydirmişler. Tabii kral da, giydiğini zannettiği bu elbisesini halka arz etmek istemiş. Halkın karşısına çıkan kral, şakşakçı ve yalakacı grup tarafından, bu hayali ve olmayan elbiselere methiyeler dizmeye başlamışlar. "Kralım Çok Yakıştı" "Ne mükemmel elbise" gibi olmayan elbise taltif edilmeye çalışılmış. Ta ki gerçekleri tüm çıplaklığıyla gören iki çocuk çıkıncaya kadar. Çocuklar olmayan elbiseyi görüp kralı çıplaklığını oradakilere haykırarak; "Kral Çıplak" diye bağırmaya başlamışlar. Tabii memlekette kralın çıplak olduğunu söylemek bazen güçtür. Bazen de insanların ideolojileri, tutumları, bulundukları konum, yaşadıkları çevre şartları, bunu söylememeye zorlamaktadır veya söylediklerinde de farklı şekilde dillendirmektedir. Nasıl mı? Klasik Yorum :"Kral Çıplak Kardeşim." Neoklasik Yorum: "Şeker Kardeşim Kral Çıplak Görmüyormusun" Realist Yorum : "Kral Çıplak" Sürrealist Tepki: "Çıplak diyeni sallandıracaksın meydanda" Romantik Tepki: "Kralın üzerinde elbise olmadığını düşünüyorum." Modern Tepki: "Efendim İnsanımız eğitimsiz. Halbuki Avrupa da Kralın..." Postmodern Tepki: "Kral Çıplak lan yaratık" Uzlaşmacı Tepki: "Krala Yakışır elbise dikmek gerek." Devrimci Tepki: "Alt yapı sorunları çözülmeden halkımıza kral çıplak dedirtmek zor. Devrim olunca herkes Kral Çıplak diyecek." Kaderci Tepki: "Kısmetimizde varsa Kral Çıplak diyebileceğiz." Felsefeci Septik Tepki: "Kral Çıplak demek göreceli bir kavramdır.” Kralın çıplak veya giyinik olmasına kim karar verecek? Kralın çıplak olduğunu zanneden belki de onun giyinik olduğunu görecektir."                                              Kantçı Tepki :- "Algılanmayan şeyler yok demektir. Kral çıplak algılanmıyorsa çıplak değildir." Kötümser Varoluşçu: "Herkes bir gün yok olacak. Kral Çıplak diyende ölecek." İyimser Varoluşçu : "Sıkmayın canınızı. Şu anın zevkini tadın, Kral çıplak deniliyor ya." Hümanist Tepki: "İnsanlık bir bütündür. Birimiz hepimiz, Hepimiz birimiz için. Dolayısıyla birimiz Kral Çıplak dediğinde hepimizin adına söylemiş oluyor. Evet memlekette "Kral Çıplak" demenin bir bedeli vardır. Yaşadığımız muhit, çevre şartları, algı farklılıkları ve buna benzer daha nice sebeplerden dolayı salt doğruları haykırmak zor olabiliyor. Hayat denge tekerlekleri üzerinde oturduğundan, direk söylenmesi gerekenleri, eleştirileri farklı şekle veya şekillere büründürerek söylenmektedir. Demokrasinin yerleşmediği alanlarda bazı öz eleştiriler, tahammülsüzlükle karşılanabilmektedir. Bu nedenle "Kral Çıplak" demenin maliyeti de artar. Bana soracak olursanız, bu anlattıklarımdan hareketle, "Kral Çıplak" diyemiyorum. Fakat galiba "Kral Yalınayak."
Ekleme Tarihi: 25 Mayıs 2022 - Çarşamba

KRAL ÇIPLAK MI?

Tarihte olmuş bir vakıa sürekli anlatılır. Kral, kendisi için çok güzel ve görkemli bir elbisenin yapılmasını istemiş. Memleketin bütün terzileri toplanmış ve aralarında en iyi terziler krala elbise dikmeye başlamışlar. Terziler elbise diye krala olmayan. hayalden bir elbiseyi giydirmişler. Tabii kral da, giydiğini zannettiği bu elbisesini halka arz etmek istemiş. Halkın karşısına çıkan kral, şakşakçı ve yalakacı grup tarafından, bu hayali ve olmayan elbiselere methiyeler dizmeye başlamışlar.
"Kralım Çok Yakıştı" "Ne mükemmel elbise" gibi olmayan elbise taltif edilmeye çalışılmış. Ta ki gerçekleri tüm çıplaklığıyla gören iki çocuk çıkıncaya kadar. Çocuklar olmayan elbiseyi görüp kralı çıplaklığını oradakilere haykırarak; "Kral Çıplak" diye bağırmaya başlamışlar. Tabii memlekette kralın çıplak olduğunu söylemek bazen güçtür. Bazen de insanların ideolojileri, tutumları, bulundukları konum, yaşadıkları çevre şartları, bunu söylememeye zorlamaktadır veya söylediklerinde de farklı şekilde dillendirmektedir. Nasıl mı?
Klasik Yorum :"Kral Çıplak Kardeşim."
Neoklasik Yorum: "Şeker Kardeşim Kral Çıplak Görmüyormusun"
Realist Yorum : "Kral Çıplak"
Sürrealist Tepki: "Çıplak diyeni sallandıracaksın meydanda"
Romantik Tepki: "Kralın üzerinde elbise olmadığını düşünüyorum." Modern Tepki: "Efendim İnsanımız eğitimsiz. Halbuki Avrupa da Kralın..."
Postmodern Tepki: "Kral Çıplak lan yaratık"
Uzlaşmacı Tepki: "Krala Yakışır elbise dikmek gerek."
Devrimci Tepki: "Alt yapı sorunları çözülmeden halkımıza kral çıplak dedirtmek zor. Devrim olunca herkes Kral Çıplak diyecek."
Kaderci Tepki: "Kısmetimizde varsa Kral Çıplak diyebileceğiz."
Felsefeci Septik Tepki: "Kral Çıplak demek göreceli bir kavramdır.”
Kralın çıplak veya giyinik olmasına kim karar verecek? Kralın çıplak olduğunu zanneden belki de onun giyinik olduğunu görecektir."                                            
 Kantçı Tepki :- "Algılanmayan şeyler yok demektir. Kral çıplak algılanmıyorsa çıplak değildir."
Kötümser Varoluşçu: "Herkes bir gün yok olacak. Kral Çıplak diyende ölecek."
İyimser Varoluşçu : "Sıkmayın canınızı. Şu anın zevkini tadın, Kral çıplak deniliyor ya."
Hümanist Tepki: "İnsanlık bir bütündür. Birimiz hepimiz, Hepimiz birimiz için. Dolayısıyla birimiz Kral Çıplak dediğinde hepimizin adına söylemiş oluyor.
Evet memlekette "Kral Çıplak" demenin bir bedeli vardır. Yaşadığımız muhit, çevre şartları, algı farklılıkları ve buna benzer daha nice sebeplerden dolayı salt doğruları haykırmak zor olabiliyor. Hayat denge tekerlekleri üzerinde oturduğundan, direk söylenmesi gerekenleri, eleştirileri farklı şekle veya şekillere büründürerek söylenmektedir. Demokrasinin yerleşmediği alanlarda bazı öz eleştiriler, tahammülsüzlükle karşılanabilmektedir.
Bu nedenle "Kral Çıplak" demenin maliyeti de artar. Bana soracak olursanız, bu anlattıklarımdan hareketle, "Kral Çıplak" diyemiyorum. Fakat galiba "Kral Yalınayak."

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.