Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

ŞİDDET NEDİR?

Şiddet Şiddet; “kişinin bilinçli olarak, kendisine, başkasına, bir gruba veya bir topluluğa karşı yaralama, öldürme, psikolojik zarar verme, gelişme geriliğine sebep olma yönünde tehditte bulunması veya gerçekten, fiziksel zorlama ya da güç kullanması” şeklinde tanımlanabilir.  Ancak toplumumuzda şiddet deyince genellikle fiziksel şiddet (tokatlama, yaralama, öldürme…) anlaşılmaktadır. Bunun sebebi, bu şiddet türünde görselliğin ön plana çıkması ve sonuçta şiddete uğrayan kişide ağır görünür hasarlar oluşabilmesidir.  Ayıplama, kınama, aşağılama gibi ifadeler kullanma durumu, sözlü şiddete girer. Sözlü şiddetin bazı hallerde çocukların dünyasında fiziksel şiddetten daha ağır hasarlar bıraktığı önemli bir gerçektir.  “Söz ola kestire başı, söz ola kese savaşı” deyişi bu yönden anlamlıdır. Sözlü ve fiziksel şiddetin yanında aslında aileler çocuklara çoğu zaman farkında olmadan duygusal şiddette uygulamaktadırlar. Yaptığım yemeği yemezsen annen olmam.  Beni dinlemezsen artık sadece kardeşini seveceğim. Söylediğini yapmazsam ölürüm gibi ifadeler çocukların dünyasında duygusal tahribata yol açarlar.  Bir sert bakışta da şiddet olabilir. Vicor Hugo'nun aşağıdaki şiiri buna ilginç bir örnektir: “Bir bakışın kudreti Hiçbir lisanda yoktur. Bir bakış bazen şifa Bazen zehirli oktur. Bir bakış bir bakışa  Bazen neler anlatır. Bir bakışa bir aşığı Saatlerce ağlatır.”
Ekleme Tarihi: 25 Ağustos 2022 - Perşembe

ŞİDDET NEDİR?

Şiddet
Şiddet; “kişinin bilinçli olarak, kendisine, başkasına, bir gruba veya bir topluluğa karşı yaralama, öldürme, psikolojik zarar verme, gelişme geriliğine sebep olma yönünde tehditte bulunması veya gerçekten, fiziksel zorlama ya da güç kullanması” şeklinde tanımlanabilir. 
Ancak toplumumuzda şiddet deyince genellikle fiziksel şiddet (tokatlama, yaralama, öldürme…) anlaşılmaktadır. Bunun sebebi, bu şiddet türünde görselliğin ön plana çıkması ve sonuçta şiddete uğrayan kişide ağır görünür hasarlar oluşabilmesidir. 
Ayıplama, kınama, aşağılama gibi ifadeler kullanma durumu, sözlü şiddete girer. Sözlü şiddetin bazı hallerde çocukların dünyasında fiziksel şiddetten daha ağır hasarlar bıraktığı önemli bir gerçektir. 
“Söz ola kestire başı, söz ola kese savaşı” deyişi bu yönden anlamlıdır.
Sözlü ve fiziksel şiddetin yanında aslında aileler çocuklara çoğu zaman farkında olmadan duygusal şiddette uygulamaktadırlar.
Yaptığım yemeği yemezsen annen olmam. 
Beni dinlemezsen artık sadece kardeşini seveceğim.
Söylediğini yapmazsam ölürüm gibi ifadeler çocukların dünyasında duygusal tahribata yol açarlar. 
Bir sert bakışta da şiddet olabilir.
Vicor Hugo'nun aşağıdaki şiiri buna ilginç bir örnektir:
“Bir bakışın kudreti
Hiçbir lisanda yoktur.
Bir bakış bazen şifa
Bazen zehirli oktur.
Bir bakış bir bakışa 
Bazen neler anlatır.
Bir bakışa bir aşığı
Saatlerce ağlatır.”

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.