Faris Erkar
Köşe Yazarı
Faris Erkar
 

Kibir mi? Narsizim mi?

Sözlükte “büyüklük” anlamına gelen kibir (kibr), tevazuun karşıtı olarak “kişinin kendini üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarını aşağılayıcı davranışlarda bulunması” demektir; ancak kelimenin daha çok birinci anlamda kullanıldığı, büyüklenme ve böbürlenme şeklindeki davranışların ise bu huyların dışa yansımasından ibaret olduğu belirtilir.  Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe’ye özsever olarak çevrilen narsist kelimesi ise abartılı bir öz-önem duygusuna sahip, son derece benmerkezci olan kişileri tanımlamak için kullanılır. Narsist kelimesinin bir diğer anlamı ise fiziksel görünümüyle aşırı ilgilenen kişidir.   Narsist kişilik bozukluğu ise özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, başkaları için empati eksikliği, başarılardan aşırı gurur duyma ve küçümseyen veya tepeden bakan tutumlarla karakterize bir kişilik bozukluğudur.   Kibrin bir başka  yönü ise  kişinin  başkasını küçümseyici bir bakışla başkalarıyla arasına bir mesafe koyarak ulaşılmazlık zırhına bürünmesidir. Kişi burda Her zaman onaylanan , eleştiri ve çıkarlarına ise  dokunulmasından   haz duymayandır. Kibir burada   tanımlanan haliyle   bir  narsistlik olgusudur.     Büyüklük gösterme yada küçümse yönüyle  kibir ,   kişide  farklı tepkiler almasıyla ortaya çıkar.   Örneğin   kişinin yaptığı davranış onaylandığında  büyüklük taslarken, eleştiri aldığında yada onaylanmadığında küçümseyici tavır takınılır. Sen benim seviyemde değilsin benim muhatabım değilsin gibi sözler  sarf edilerek karşı taraf değersizleştirilmek istenilir. Kişi bunu yaparken kendine saygınlığının artacağı  yada  bu saygınlığı korumak için yapmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun ister bu yönüyle Narsizim deyin, ister  Kibir,  İslam'da haram sayılan, birçok ayet ve hadiste de   yerilen  ahlaki bir zaafiyettir. (Cehennem, kibirliler için ne çirkin ve ne kötü bir yerdir.) [Nahl 29]   (Allah, kibredenleri sevmez.) [Nahl 23]   (Kalbinde zerre kadar kibir olan Cennete giremez.) [Müslim].   Kısacası  kibir  Ahlaksızların ahlakıdır. Selam ve dua ile.
Ekleme Tarihi: 08 Mayıs 2023 - Pazartesi

Kibir mi? Narsizim mi?

Sözlükte “büyüklük” anlamına gelen kibir (kibr), tevazuun karşıtı olarak “kişinin kendini üstün görmesi ve bu duyguyla başkalarını aşağılayıcı davranışlarda bulunması” demektir; ancak kelimenin daha çok birinci anlamda kullanıldığı, büyüklenme ve böbürlenme şeklindeki davranışların ise bu huyların dışa yansımasından ibaret olduğu belirtilir.  Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe’ye özsever olarak çevrilen narsist kelimesi ise abartılı bir öz-önem duygusuna sahip, son derece benmerkezci olan kişileri tanımlamak için kullanılır. Narsist kelimesinin bir diğer anlamı ise fiziksel görünümüyle aşırı ilgilenen kişidir.
 
Narsist kişilik bozukluğu ise özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, başkaları için empati eksikliği, başarılardan aşırı gurur duyma ve küçümseyen veya tepeden bakan tutumlarla karakterize bir kişilik bozukluğudur.   Kibrin bir başka  yönü ise  kişinin  başkasını küçümseyici bir bakışla başkalarıyla arasına bir mesafe koyarak ulaşılmazlık zırhına bürünmesidir. Kişi burda Her zaman onaylanan , eleştiri ve çıkarlarına ise  dokunulmasından   haz duymayandır. Kibir burada   tanımlanan haliyle   bir  narsistlik olgusudur.     Büyüklük gösterme yada küçümse yönüyle  kibir ,   kişide  farklı tepkiler almasıyla ortaya çıkar.
 
Örneğin   kişinin yaptığı davranış onaylandığında  büyüklük taslarken, eleştiri aldığında yada onaylanmadığında küçümseyici tavır takınılır. Sen benim seviyemde değilsin benim muhatabım değilsin gibi sözler  sarf edilerek karşı taraf değersizleştirilmek istenilir. Kişi bunu yaparken kendine saygınlığının artacağı  yada  bu saygınlığı korumak için yapmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun ister bu yönüyle Narsizim deyin, ister  Kibir,  İslam'da haram sayılan, birçok ayet ve hadiste de   yerilen  ahlaki bir zaafiyettir. (Cehennem, kibirliler için ne çirkin ve ne kötü bir yerdir.) [Nahl 29]
 
(Allah, kibredenleri sevmez.) [Nahl 23]
 
(Kalbinde zerre kadar kibir olan Cennete giremez.) [Müslim].   Kısacası  kibir  Ahlaksızların ahlakıdır. Selam ve dua ile.
Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.