DEDAŞ
HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: 13

DİN BİLİM İLİŞKİSİ Çağımızda Deizm gibi inançları etkileyen ve tetikleyen olumsuzluklardan biri de din ve bilim ilişkisinin tam olarak anlaşılmayışıdır. Din ile bilimi karşı karşıya getiren ya da din adına bilime mesafeli duran bazı dini anlayışlar nedeniyle de insanların bir kısmının bilimi esas alarak, dini dikkate almadığı görülebilmektedir. Oysa din ile bilim birbirlerinin alternatifi değil, aksine birbirlerini tamamlayan unsurlar olarak görülmelidir. Bilimsel dayanaklara sahip bir takım görüşleri anlamsız ve gereksiz yere din ile karşı karşıya getirmenin dine bir faydası olmayacağı gibi, bu durum özellikle bilime ilgi duyan insanların da din hakkında olumsuz bir yaklaşıma sahip olmalarını kaçınılmaz kılacaktır. Bugün ateistlerin ve deistlerin önemli bir kısmının, bilimi kutsallaştıracak derecede önemsediğini söylemek hatalı olmayacaktır. Dinin sanki bilimle ve bilimsel ilerleme ile bir derdi varmış gibi, dini sadece bir takım ibadetlere indirgeyen anlayışların dine zarar verdiklerini görmek zor değildir. Kur’an Bilimsel Araştırmaya Teşvik Eden bir Beyandır İslam doğru anlaşıldığında Kur’an’ın akla, bilgiye ve bilime verdiği önemin de anlaşılması zor olmayacaktır. Kur’an, inananları dış dünyayı anlamaya teşvik eden ayetler ile doludur. Şüphesiz Kur’an bir bilim kitabı değildir, olmasını beklemek de doğru değildir. Kur’an,  bilimsel araştırma ve incelemeye teşvik eden ve Allah’ın doğadaki ayetlerini keşfetmeye yönlendiren ilahi bir beyandır. Dış dünya ne kadar iyi anlaşılırsa, Allah’ın sanatının yüceliğini de aynı oranda ortaya çıkacaktır. İnsanları “ya din, ya da bilim” gibi bir çatışma içinde veya seçenek arasında bırakmaktan uzak durmak gerekir. Din Adına Bilime Karşı Çıkarsanız Dine En Büyük Zararı Vermiş Olursunuz Günümüz dünyasında Müslümanların önemli bir çoğunluğunun bilimden ve bilimsel bilginin öneminden habersiz oluşu, söz konusu toplumların her anlamda geri kalışlarının önemli nedenlerinden biridir. Siz din adına bilime karşı çıkarsanız birçok insan bu durumu size değil, dine fatura eder. İçinde bulunduğumuz bilim ve teknoloji çağında belki de dine yapılacak en büyük haksızlık ve kötülüklerden biri, dinin hiç de gerekli olmayan çatışma ve karşıtlıkların içine sokulması olacaktır. Netice-i Kelam: Müslümanların yâda başka çevrelerin yaptığı önemli hatalardan biri de din ile bilimi birbirlerine karşı imiş gibi göstermeleridir. Oysaki hiçbir zaman din, bilim ve bilimsel gelişmelere karşı durmamıştır. Allahın kitabına baktığımızda bilimsel araştırma ve incelemelere yönlendiren ve teşvik eden birçok ayet görürsünüz. Kur’an kâinata bakmayı sürekli tavsiye eder ve bilme önem verir. 
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2022 - Cuma

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: 13

DİN BİLİM İLİŞKİSİ

Çağımızda Deizm gibi inançları etkileyen ve tetikleyen olumsuzluklardan biri de din ve bilim ilişkisinin tam olarak anlaşılmayışıdır.

Din ile bilimi karşı karşıya getiren ya da din adına bilime mesafeli duran bazı dini anlayışlar nedeniyle de insanların bir kısmının bilimi esas alarak, dini dikkate almadığı görülebilmektedir. Oysa din ile bilim birbirlerinin alternatifi değil, aksine birbirlerini tamamlayan unsurlar olarak görülmelidir. Bilimsel dayanaklara sahip bir takım görüşleri anlamsız ve gereksiz yere din ile karşı karşıya getirmenin dine bir faydası olmayacağı gibi, bu durum özellikle bilime ilgi duyan insanların da din hakkında olumsuz bir yaklaşıma sahip olmalarını kaçınılmaz kılacaktır.

Bugün ateistlerin ve deistlerin önemli bir kısmının, bilimi kutsallaştıracak derecede önemsediğini söylemek hatalı olmayacaktır. Dinin sanki bilimle ve bilimsel ilerleme ile bir derdi varmış gibi, dini sadece bir takım ibadetlere indirgeyen anlayışların dine zarar verdiklerini görmek zor değildir.

Kur’an Bilimsel Araştırmaya Teşvik Eden bir Beyandır

İslam doğru anlaşıldığında Kur’an’ın akla, bilgiye ve bilime verdiği önemin de anlaşılması zor olmayacaktır. Kur’an, inananları dış dünyayı anlamaya teşvik eden ayetler ile doludur. Şüphesiz Kur’an bir bilim kitabı değildir, olmasını beklemek de doğru değildir.

Kur’an,  bilimsel araştırma ve incelemeye teşvik eden ve Allah’ın doğadaki ayetlerini keşfetmeye yönlendiren ilahi bir beyandır.

Dış dünya ne kadar iyi anlaşılırsa, Allah’ın sanatının yüceliğini de aynı oranda ortaya çıkacaktır. İnsanları “ya din, ya da bilim” gibi bir çatışma içinde veya seçenek arasında bırakmaktan uzak durmak gerekir.

Din Adına Bilime Karşı Çıkarsanız Dine En Büyük Zararı Vermiş Olursunuz

Günümüz dünyasında Müslümanların önemli bir çoğunluğunun bilimden ve bilimsel bilginin öneminden habersiz oluşu, söz konusu toplumların her anlamda geri kalışlarının önemli nedenlerinden biridir. Siz din adına bilime karşı çıkarsanız birçok insan bu durumu size değil, dine fatura eder. İçinde bulunduğumuz bilim ve teknoloji çağında belki de dine yapılacak en büyük haksızlık ve kötülüklerden biri, dinin hiç de gerekli olmayan çatışma ve karşıtlıkların içine sokulması olacaktır.

Netice-i Kelam: Müslümanların yâda başka çevrelerin yaptığı önemli hatalardan biri de din ile bilimi birbirlerine karşı imiş gibi göstermeleridir. Oysaki hiçbir zaman din, bilim ve bilimsel gelişmelere karşı durmamıştır. Allahın kitabına baktığımızda bilimsel araştırma ve incelemelere yönlendiren ve teşvik eden birçok ayet görürsünüz. Kur’an kâinata bakmayı sürekli tavsiye eder ve bilme önem verir. 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.