DEDAŞ
HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER 16

Dinin İnsanlığa Faydası Olmadığı İnancının Etkisi Yeryüzünün hemen hemen  her yerinde boyutları ve sonuçları arasında farklar olsa bile, bir şekilde dini ya da mezhepsel temelli ayrılık ve çatışmaların insanların dine bakışlarını olumsuz etkilediği aşikardır. İnsanları birleştirmesi, barış ve güven içinde yaşamalarını sağlaması beklenen dinin insanlar arasında savaş ve kargaşanın nedeni olarak görüldüğü örnekler azımsanmayacak kadar çoktur. Müslümanların Geri Bırakılmasının Nedeni Asla İslam Değildir Öte taraftan toplumların her anlamda geri kalmaları ve içe kapanık olmalarının faturasının da zaman zaman dine kesildiği görülmektedir. Bugün İslam Dünyasına baktığımızda her tarafta geri kalmışlık örnekleri görmek mümkündür.  Ancak bu geri kalmışlığın nedenleri üzerinde araştırma yapıldığında gerçeklerin böyle olmadığı anlaşılacaktır. Sayılabilecek birçok nedenden ötürü dinin insanlığa faydasının olmadığı yönünde bir anlayışın, dine mesafeli olan ya da herhangi bir dini inanca sahip olmayan insanlar arasında yaygın olduğu söylenebilir. Dolayısıyla dinin ne olduğunun ve ne olmadığının doğru anlaşılıp kavranması, insanların dine yaklaşımı üzerinde belirleyici olacaktır. Bu noktada dinin önem ve gerekliğinin ortaya konulması ve insanların kafasındaki kuşkuları giderecek şekilde çalışmalar yapılmasında zaruret vardır.   İslam İnsanları Her Zaman İyi ve Güzel Olana Teşvik Eder Güncel sorunlara, güncel sorun üretmek ve özelikle gençlerin kafasını kurcalayan meselelere, mantıklı ve tutarlı şekilde açıklık getirmek gerekir. Dinin zannedilenin aksine kuşatıcı ve birleştirici yönünün vurgulanması, insanları iyi ve güzel olana teşvik ediyor olması, barış, güven ve kardeşlik duygularını pekiştirici etkisinin hissedilmesi gerekir. Özetle: Yaşadığımız bu asır ve bu coğrafyada Batı karşısında Müslümanların geri bırakıldığı gerçeği inkâr edilemez. Ancak sağlıklı bir araştırma sonucunda anlaşılacaktır ki, bu olumsuz durumun asıl sorumlusu asla İslam değildir. Bu geri kalmışlığın faturası dine çıkarılamaz. Kanaatimize göre tam aksine asıl neden İslam’ın hayattan uzaklaştırılmış olmasıdır.  Ancak İslam düşmanlarının gerek içeride gerekse dışarıda insanların ve özellikle de gençlerin üzerinde kasıtlı olumsuz algılar oluşturulmaktadır. Buna karşılık da Müslümanlar bir an önce kafalardaki yanlış algıları değiştirebilecek çalışmalar yapmaları kaçınılmazdır.
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2023 - Cuma

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER 16

Dinin İnsanlığa Faydası Olmadığı İnancının Etkisi

Yeryüzünün hemen hemen  her yerinde boyutları ve sonuçları arasında farklar olsa bile, bir şekilde dini ya da mezhepsel temelli ayrılık ve çatışmaların insanların dine bakışlarını olumsuz etkilediği aşikardır. İnsanları birleştirmesi, barış ve güven içinde yaşamalarını sağlaması beklenen dinin insanlar arasında savaş ve kargaşanın nedeni olarak görüldüğü örnekler azımsanmayacak kadar çoktur.

Müslümanların Geri Bırakılmasının Nedeni Asla İslam Değildir

Öte taraftan toplumların her anlamda geri kalmaları ve içe kapanık olmalarının faturasının da zaman zaman dine kesildiği görülmektedir. Bugün İslam Dünyasına baktığımızda her tarafta geri kalmışlık örnekleri görmek mümkündür.  Ancak bu geri kalmışlığın nedenleri üzerinde araştırma yapıldığında gerçeklerin böyle olmadığı anlaşılacaktır.

Sayılabilecek birçok nedenden ötürü dinin insanlığa faydasının olmadığı yönünde bir anlayışın, dine mesafeli olan ya da herhangi bir dini inanca sahip olmayan insanlar arasında yaygın olduğu söylenebilir. Dolayısıyla dinin ne olduğunun ve ne olmadığının doğru anlaşılıp kavranması, insanların dine yaklaşımı üzerinde belirleyici olacaktır. Bu noktada dinin önem ve gerekliğinin ortaya konulması ve insanların kafasındaki kuşkuları giderecek şekilde çalışmalar yapılmasında zaruret vardır.  

İslam İnsanları Her Zaman İyi ve Güzel Olana Teşvik Eder

Güncel sorunlara, güncel sorun üretmek ve özelikle gençlerin kafasını kurcalayan meselelere, mantıklı ve tutarlı şekilde açıklık getirmek gerekir. Dinin zannedilenin aksine kuşatıcı ve birleştirici yönünün vurgulanması, insanları iyi ve güzel olana teşvik ediyor olması, barış, güven ve kardeşlik duygularını pekiştirici etkisinin hissedilmesi gerekir.

Özetle: Yaşadığımız bu asır ve bu coğrafyada Batı karşısında Müslümanların geri bırakıldığı gerçeği inkâr edilemez. Ancak sağlıklı bir araştırma sonucunda anlaşılacaktır ki, bu olumsuz durumun asıl sorumlusu asla İslam değildir. Bu geri kalmışlığın faturası dine çıkarılamaz. Kanaatimize göre tam aksine asıl neden İslam’ın hayattan uzaklaştırılmış olmasıdır.  Ancak İslam düşmanlarının gerek içeride gerekse dışarıda insanların ve özellikle de gençlerin üzerinde kasıtlı olumsuz algılar oluşturulmaktadır. Buna karşılık da Müslümanlar bir an önce kafalardaki yanlış algıları değiştirebilecek çalışmalar yapmaları kaçınılmazdır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.