HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: 18

Eğitim Sisteminin ve Özellikle Din Derslerinin Gençleri Tatmin Etmemesi Bu gün ülkemizde uygulanmakta olan eğitim sisteminin baştan aşağı gözden geçirilmesi, etkili ve kalıcı reformların yapılması, ezbere dayalı olmak yerine, düşünmeye ve sorgulamaya teşvik eden bir yapıya dönüşmesi son derece önemli ve gereklidir. Din derslerinin gençleri tatmin etmekten uzak, kalıplaşmış ve ezbere dayalı bilgilerden oluştuğu artık görülmeli ve kabul edilmelidir. Bu dersleri veren öğretmenlerin dini konuları anlatırken birçok zorlukla karşılaştığı ortadadır. Kendi çabası ve özverisi ile gençlerin sorularına yönelik etkili çözümler üretmeye ve bu konuda duyarlılık ve sorumluluk bilinci ile hareket etmeye gayret eden öğretmenlerimizi istisna edersek, bir kısım öğretmenimizin üstlendikleri büyük sorumluluğu sadece bir mesleki gereklilik olarak gördüğünü ve kendilerinin bile dini ve manevi anlamda bir motivasyon yada etkileyici bir duruşa sahip olmadığını fark etmek gerekir. Görevli Öğretmenlerin Öğrencilerin Dilinden Anlamaları Gerekir  İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakültelerinde dahi benzer durumların görüldüğü bilinmektedir. Söz konusu derslerin her anlamda yetersiz oluşu, dini konulardaki soru ve sorunların cevapsız kalışı nedeniyle gençlerin bir çıkış yolu olarak deizme kayabildikleri ve din ilişkilerini bir şekilde sonlandırabildikleri görülmektedir.  Din Derslerinin Nitelik ve İçeriği Gözden Geçirilmelidir Dolayısıyla her alanda ve konumuzla ilişkili olması nedeniyle özelikle din alanında ders veren öğretmenlerimizin son derece donanımlı olmaları, gençlerin dilinden anlamaları, onlar ile sağlıklı iletişlim kurabilmeleri, onları önemsemeleri ve bu konuda kayda değer bir hassasiyete sahip olmaları gerekir. Bu ise din derslerinin sayısını arttırmakla değil, ancak içeriğini ve niteliğini gözden geçirmekle, yapılması gereken yenilikleri yapmakla gerçekleşebilir. Özetle: Bugün yaşadığımız çağ önceki çağlara göre her bakımdan çok daha farklıdır. Özellikle teknoloji alanında her gün baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı bir gerçektir. Gençlerin eski çağlarda olduğu gibi çok rahat ikna edilmeleri pek mümkün görünmüyor. Onları ikna edecek, anlayacak, kafasındaki soru ve sorunlara cevap verebilmek için eğitim sisteminin yeniden çağın şartlarına göre güncelleştirilmesi zaruridir. Özellikle de okullarda okutulan din derslerinin nitelik ve içeriklerinin yenilenmesi gençler için önem arz etmektedir.
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2023 - Cuma

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: 18

Eğitim Sisteminin ve Özellikle Din Derslerinin Gençleri Tatmin Etmemesi

Bu gün ülkemizde uygulanmakta olan eğitim sisteminin baştan aşağı gözden geçirilmesi, etkili ve kalıcı reformların yapılması, ezbere dayalı olmak yerine, düşünmeye ve sorgulamaya teşvik eden bir yapıya dönüşmesi son derece önemli ve gereklidir.

Din derslerinin gençleri tatmin etmekten uzak, kalıplaşmış ve ezbere dayalı bilgilerden oluştuğu artık görülmeli ve kabul edilmelidir. Bu dersleri veren öğretmenlerin dini konuları anlatırken birçok zorlukla karşılaştığı ortadadır. Kendi çabası ve özverisi ile gençlerin sorularına yönelik etkili çözümler üretmeye ve bu konuda duyarlılık ve sorumluluk bilinci ile hareket etmeye gayret eden öğretmenlerimizi istisna edersek, bir kısım öğretmenimizin üstlendikleri büyük sorumluluğu sadece bir mesleki gereklilik olarak gördüğünü ve kendilerinin bile dini ve manevi anlamda bir motivasyon yada etkileyici bir duruşa sahip olmadığını fark etmek gerekir.

Görevli Öğretmenlerin Öğrencilerin Dilinden Anlamaları Gerekir

 İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakültelerinde dahi benzer durumların görüldüğü bilinmektedir. Söz konusu derslerin her anlamda yetersiz oluşu, dini konulardaki soru ve sorunların cevapsız kalışı nedeniyle gençlerin bir çıkış yolu olarak deizme kayabildikleri ve din ilişkilerini bir şekilde sonlandırabildikleri görülmektedir. 

Din Derslerinin Nitelik ve İçeriği Gözden Geçirilmelidir

Dolayısıyla her alanda ve konumuzla ilişkili olması nedeniyle özelikle din alanında ders veren öğretmenlerimizin son derece donanımlı olmaları, gençlerin dilinden anlamaları, onlar ile sağlıklı iletişlim kurabilmeleri, onları önemsemeleri ve bu konuda kayda değer bir hassasiyete sahip olmaları gerekir. Bu ise din derslerinin sayısını arttırmakla değil, ancak içeriğini ve niteliğini gözden geçirmekle, yapılması gereken yenilikleri yapmakla gerçekleşebilir.

Özetle: Bugün yaşadığımız çağ önceki çağlara göre her bakımdan çok daha farklıdır. Özellikle teknoloji alanında her gün baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı bir gerçektir. Gençlerin eski çağlarda olduğu gibi çok rahat ikna edilmeleri pek mümkün görünmüyor. Onları ikna edecek, anlayacak, kafasındaki soru ve sorunlara cevap verebilmek için eğitim sisteminin yeniden çağın şartlarına göre güncelleştirilmesi zaruridir. Özellikle de okullarda okutulan din derslerinin nitelik ve içeriklerinin yenilenmesi gençler için önem arz etmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.