DEDAŞ
HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: -3-

           Küreselleşmenin Olumsuz Yansımaları. Dünyada her şey bu kadar hızlı gelişirken Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları toplumlar da doğal olarak bu süreçten nasibini almış, farklı kültür ve düşüncelerin etkisi altında kalmışlardır.            Deist inancı geliştiren ve tetikleyen bir başka olumsuzluk ise çok hızlı bir şekilde hayatımıza giren küreselleşmenin acımasız sonuçlarıdır.           Biz bu Dünya’da yaşayan insanlar olarak istesek de, istemesek de küreselleşmenin etkisi altındayız.  Dünyanın koca bir köye dönüştüğü, teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu akılamaz gelişmelerden olumsuz etkilenmemek neredeyse imkânsız bir hal almıştır. Bilgisayar ağları sayesinde istenilen bilgiye anında erişmek artık mümkün ve çok kolay. Beyinler adeta bir bilgi çöplüğüne dönüşmüştür.  Dolayısıyla alışverişler, üretimler, düşünce ve fikirler ya da kültür gibi birçok alan küresel sihirli gücün etki alanına girmek zorunda kalmıştır.           “Dünya’da Değişmeyen Tek Şey Değişimdir”           Dünyada her şey bu kadar hızlı gelişirken Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları toplumlar da doğal olarak bu süreçten nasibini almış, farklı kültür ve düşüncelerin etkisi altında kalmışlardır. Hatta küreselleşme sürecine yönelik en sert eleştirileri yapan kişilerin dahi farkında olmadan yaşam şeklinden tercihlerine kadar, her alanda ve her anlamda değişime uğradığı bir gerçektir.           “Küreselleşme Sonucu Dini Anlayış ve Kültürler de değişimden Nasibini Almıştır”           Hani bazı sosyologların ısrarla belirttikleri ve kabul ettikleri gibi “hayatta değişmeyen tek şey, değişimdir” Bu sosyolojik kuralın karşısında durmak pek akıllıca bir davranış değildir. Bu değişim kanununa karşı direnmek gerçekten çok zor ve de anlamsız.  Çok sert ve hızlı bir şekilde gelen bir akıntının önünde durabilmek gibi bir şey. Karşısında kürek sallamak beyhudedir.  Dolayısıyla bu sürecin kaçınılmaz bir sonucu olarak geleneksel dini anlayışlar, insanların dine ve dindarlara bakışlarının da küreselleşmenin etkisinde kaldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu etkinin hem dine, hem dini değerlere üzerinde olumsuz sonuçlarını görmek gerekir ve ona göre tedbir almak gerekir.           Küreselleşmeyi de, olumsuz etkilerini yok saymak çözüm değildir. Her şeye rağmen bir şeyler yapmanın gereğine inanıyorum.  Ona göre vaziyet almak, yeni yöntemler geliştirmek gerekir. Bu değişim ve etkileri en iyi şekilde okuyarak olumsuzlukları asgari seviyeye indirmenin yolları aranmalıdır.           Sözün Özü: Her ne kadar küreselleşmenin kaçılmaz etkileri varsa da Müslümanlar dinin esaslarından ve değerlerinden ödün vermeden gerekli değişime ayak uydurmalı, gelişmelere karşı pozisyon almasını bilmeli, gençleri ona göre yönlendirmelidir. En az hasarla bu dalgayı atlatmanın çarelerini arayıp bulmalıdır.
Ekleme Tarihi: 07 Ekim 2022 - Cuma

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER: -3-

           Küreselleşmenin Olumsuz Yansımaları.

Dünyada her şey bu kadar hızlı gelişirken Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları toplumlar da doğal olarak bu süreçten nasibini almış, farklı kültür ve düşüncelerin etkisi altında kalmışlardır.

           Deist inancı geliştiren ve tetikleyen bir başka olumsuzluk ise çok hızlı bir şekilde hayatımıza giren küreselleşmenin acımasız sonuçlarıdır.

          Biz bu Dünya’da yaşayan insanlar olarak istesek de, istemesek de küreselleşmenin etkisi altındayız.  Dünyanın koca bir köye dönüştüğü, teknolojinin baş döndürücü bir şekilde geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu akılamaz gelişmelerden olumsuz etkilenmemek neredeyse imkânsız bir hal almıştır. Bilgisayar ağları sayesinde istenilen bilgiye anında erişmek artık mümkün ve çok kolay. Beyinler adeta bir bilgi çöplüğüne dönüşmüştür.  Dolayısıyla alışverişler, üretimler, düşünce ve fikirler ya da kültür gibi birçok alan küresel sihirli gücün etki alanına girmek zorunda kalmıştır.

          “Dünya’da Değişmeyen Tek Şey Değişimdir”

          Dünyada her şey bu kadar hızlı gelişirken Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları toplumlar da doğal olarak bu süreçten nasibini almış, farklı kültür ve düşüncelerin etkisi altında kalmışlardır. Hatta küreselleşme sürecine yönelik en sert eleştirileri yapan kişilerin dahi farkında olmadan yaşam şeklinden tercihlerine kadar, her alanda ve her anlamda değişime uğradığı bir gerçektir.

          “Küreselleşme Sonucu Dini Anlayış ve Kültürler de değişimden Nasibini Almıştır”

          Hani bazı sosyologların ısrarla belirttikleri ve kabul ettikleri gibi “hayatta değişmeyen tek şey, değişimdir” Bu sosyolojik kuralın karşısında durmak pek akıllıca bir davranış değildir. Bu değişim kanununa karşı direnmek gerçekten çok zor ve de anlamsız.  Çok sert ve hızlı bir şekilde gelen bir akıntının önünde durabilmek gibi bir şey. Karşısında kürek sallamak beyhudedir.  Dolayısıyla bu sürecin kaçınılmaz bir sonucu olarak geleneksel dini anlayışlar, insanların dine ve dindarlara bakışlarının da küreselleşmenin etkisinde kaldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu etkinin hem dine, hem dini değerlere üzerinde olumsuz sonuçlarını görmek gerekir ve ona göre tedbir almak gerekir.

          Küreselleşmeyi de, olumsuz etkilerini yok saymak çözüm değildir. Her şeye rağmen bir şeyler yapmanın gereğine inanıyorum.  Ona göre vaziyet almak, yeni yöntemler geliştirmek gerekir. Bu değişim ve etkileri en iyi şekilde okuyarak olumsuzlukları asgari seviyeye indirmenin yolları aranmalıdır.

          Sözün Özü: Her ne kadar küreselleşmenin kaçılmaz etkileri varsa da Müslümanlar dinin esaslarından ve değerlerinden ödün vermeden gerekli değişime ayak uydurmalı, gelişmelere karşı pozisyon almasını bilmeli, gençleri ona göre yönlendirmelidir. En az hasarla bu dalgayı atlatmanın çarelerini arayıp bulmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.