DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

16/Ocak/1998 Refah Partisi’nin Kapatılma Tarihi

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken Refah Partisi hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda,  Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Kapatıldığı günü anımsıyorum. Hepimizin içine hüzün çökmüştü. Yılların birikimi bir mahkeme kararı ile sonlandırılmıştı.  Erbakan Hoca  Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından gerçekleştirdiği tarihi konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: “Hepinizin bildiği gibi Anayasa Mahkemesi, Refah Partimiz hakkında bir karar almış ve bu kararı biraz önce açıklamıştır. Olay aslında tarihin akışı içerisinde fevkalade basit bir olaydır. Bundan dolayı huzuru, sükûneti muhafazaya her zamandan fazla riayet etmeliyiz.  Türkiye’de halkımızın muazzam bir bölümünün partisi olan Refah Partisi ve onun davası bu kararlardan zerre kadar etkilenmez. Daha önce de ifade etmiştim. Bu kararlardan bir tek sonuç çıkar. O da Refah inancının tek başına iktidarıdır. ”  sözleri ile tarihin ileriki dönemlerine vurgu yapmıştı.  Aradan geçen 25 yılda Refah Partisinde siyaset yapan nice insan Türkiye’nin yönetiminde bulundu,etkin oldu.  Bir şiir ile siyasi hayatı yasaklanan Cumhurbaşkanımız, halkın teveccühü İle 20 yıldır Türkiye’yi yönetmektedir.  Refah Partisi tecrübesi bize halka rağmen bir politikanın yürütülemeyeceğini açıkça göstermektedir.  Erbakan hoca siyasetin sivil, demokrat ve vesayet güçlerine dayanmadan sadece halkın iradesine dayanılarak  yapılabileceğini öğretti.  25 yıl önce yaşadığımız o travmanın ömür boyu süreceğini düşünmüştük o dönem. Fakat Erbakan hocanın deyimiyle tarih akış içerisinde basit bir olaydı ve öyle de oldu. Partiye davayı açan, partiyi kapatan, kapatılmasına sebep olanları kimse hatırlamazken, Erbakan hocanın ekolünden gelenlerin ülkeyi yönettiği ve daha ileri noktalara taşımak için uğraştıklarını söylemek gerekir.  Erbakan hoca sivil, demokrat, halka dayalı siyasetin tohumunu ekti. Şimdi o tohumdan yetişen milyonlarca insanın, ülkenin gelişmesi kalkınması İçin farklı kulvarlarda çalışmalarını sürdürdüğünü görmekteyiz.
Ekleme Tarihi: 16 Ocak 2023 - Pazartesi

16/Ocak/1998 Refah Partisi’nin Kapatılma Tarihi

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken Refah Partisi hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda,  Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Kapatıldığı günü anımsıyorum. Hepimizin içine hüzün çökmüştü. Yılların birikimi bir mahkeme kararı ile sonlandırılmıştı. 

Erbakan Hoca  Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından gerçekleştirdiği tarihi konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hepinizin bildiği gibi Anayasa Mahkemesi, Refah Partimiz hakkında bir karar almış ve bu kararı biraz önce açıklamıştır. Olay aslında tarihin akışı içerisinde fevkalade basit bir olaydır. Bundan dolayı huzuru, sükûneti muhafazaya her zamandan fazla riayet etmeliyiz. 
Türkiye’de halkımızın muazzam bir bölümünün partisi olan Refah Partisi ve onun davası bu kararlardan zerre kadar etkilenmez. Daha önce de ifade etmiştim. Bu kararlardan bir tek sonuç çıkar. O da Refah inancının tek başına iktidarıdır. ” 
sözleri ile tarihin ileriki dönemlerine vurgu yapmıştı. 

Aradan geçen 25 yılda Refah Partisinde siyaset yapan nice insan Türkiye’nin yönetiminde bulundu,etkin oldu. 
Bir şiir ile siyasi hayatı yasaklanan Cumhurbaşkanımız, halkın teveccühü İle 20 yıldır Türkiye’yi yönetmektedir. 
Refah Partisi tecrübesi bize halka rağmen bir politikanın yürütülemeyeceğini açıkça göstermektedir. 

Erbakan hoca siyasetin sivil, demokrat ve vesayet güçlerine dayanmadan sadece halkın iradesine dayanılarak  yapılabileceğini öğretti. 

25 yıl önce yaşadığımız o travmanın ömür boyu süreceğini düşünmüştük o dönem. Fakat Erbakan hocanın deyimiyle tarih akış içerisinde basit bir olaydı ve öyle de oldu. Partiye davayı açan, partiyi kapatan, kapatılmasına sebep olanları kimse hatırlamazken, Erbakan hocanın ekolünden gelenlerin ülkeyi yönettiği ve daha ileri noktalara taşımak için uğraştıklarını söylemek gerekir. 

Erbakan hoca sivil, demokrat, halka dayalı siyasetin tohumunu ekti. Şimdi o tohumdan yetişen milyonlarca insanın, ülkenin gelişmesi kalkınması İçin farklı kulvarlarda çalışmalarını sürdürdüğünü görmekteyiz.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.