DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

EVLERİMİZDE Kİ ESKİ HALI DUVARLARI

Yaş 50 sonrası….. Farkında olmadan yarım asrı devirmiş olduğunuzu fark ediyorsunuz. Dönüp arkanıza baktığınızda yaşanmışlıkları, hüzünleri, acıları, tecrübeleri, mutlulukları bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçiyor. Bazen şunu soruyorsunuz kendi kendinize bu kadar yük yüklenmeye acı çekmeye değer miydi….? Hayat bu şöyle veya böyle yaşanıp gidecekti. Tabiki Allah’ın insanoğlu için çizdiği rota var. Allah’ın iradesinin tecelli ettiği Küll’i irade var ve insanın tercih ve eylemlerinin meydana geldiği/getirdiği Cüz’i irade var. Bunları da hesaba katıp değerlendirmek gerekir. Ama her şeyden öte ben hayatı bir denize benzetiyorum.  Denizde yüzen insan mutlaka bir yerlere gider veya sürüklenir. Kendini sıkmadan daraltmadan denizin engin maviliklerine bırakan insan gideceği yere hafif dalgalar sayesinde gideceğini görür. Çünkü yaradan; rızık, hayat, vakit konusunda bize taahhüdü var. Şimdi bu yaşanılanların belki de gelecek kuşaklara aktarmak gerekir. Ama aktarılacak bu kadar çok öykü ve tecrübeyi de oturup dinleyecek birilerini de bulmak o kadar zor ki. Özellikle günümüz dünyasında hayatın dijitalleşliği ve sosyal medyanın yaygınlaştığı bir dönem de. Yaşananlar belki de ölümle birlikte insanın gönlünde toprakla gömülüp gidecek. Fotoğraf ta bulunan duvar halısı küçüklüğümüzü süsleyen güzel hatıralardan. Mutlaka her evde bulunurdu. Geyikli, nargileli muhabbet tabloları. Mutlaka her evde vardı bu halı duvarlarından. Çocukluğumuzun adeta nirengi noktalarıydı bu duvar halıları.  Her misafirliğe gidişte evin odasına girildiğinde ilk önce bu duvar halıları göze çarpardı. Akabinde yapılan sütlü veya az şekerli kahve içilirdi. Akşam misafirliklerinde mırra da ikram edilirdi. Böylece hafızalara duvar halısı, kahve motifi net bir şekilde kazınıyordu hafızalara. Şimdilerde evler duvar kağıtları veya farklı renkli boylara ile süsleniyor.  Geçmiş yıllardaki yaşam ile şimdiki yaşam arasında kemiyet olarak, anlayış olarak çok büyük farklılıklar var. Şimdi ki nesile eski halı duvarlarını anlatmak bizim kuşağa tekerlekli taş devrini anlatmak gibi bir şey. Nesiller arası yaşamın anlayışına göre farklılık arz ettiğini görmek gerekir. Şimdi ki nesilde gelecek nesil arasında olacak farklılıklar gibi.  Yaş 50 yi devredince böyle enteresan düşüncelere dalıyoruz işte…..
Ekleme Tarihi: 09 Temmuz 2023 - Pazar

EVLERİMİZDE Kİ ESKİ HALI DUVARLARI

Yaş 50 sonrası…..

Farkında olmadan yarım asrı devirmiş olduğunuzu fark ediyorsunuz. Dönüp arkanıza baktığınızda yaşanmışlıkları, hüzünleri, acıları, tecrübeleri, mutlulukları bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçiyor.

Bazen şunu soruyorsunuz kendi kendinize bu kadar yük yüklenmeye acı çekmeye değer miydi….?

Hayat bu şöyle veya böyle yaşanıp gidecekti.

Tabiki Allah’ın insanoğlu için çizdiği rota var. Allah’ın iradesinin tecelli ettiği Küll’i irade var ve insanın tercih ve eylemlerinin meydana geldiği/getirdiği Cüz’i irade var. Bunları da hesaba katıp değerlendirmek gerekir.

Ama her şeyden öte ben hayatı bir denize benzetiyorum. 
Denizde yüzen insan mutlaka bir yerlere gider veya sürüklenir. Kendini sıkmadan daraltmadan denizin engin maviliklerine bırakan insan gideceği yere hafif dalgalar sayesinde gideceğini görür. Çünkü yaradan; rızık, hayat, vakit konusunda bize taahhüdü var.

Şimdi bu yaşanılanların belki de gelecek kuşaklara aktarmak gerekir. Ama aktarılacak bu kadar çok öykü ve tecrübeyi de oturup dinleyecek birilerini de bulmak o kadar zor ki. Özellikle günümüz dünyasında hayatın dijitalleşliği ve sosyal medyanın yaygınlaştığı bir dönem de.

Yaşananlar belki de ölümle birlikte insanın gönlünde toprakla gömülüp gidecek.

Fotoğraf ta bulunan duvar halısı küçüklüğümüzü süsleyen güzel hatıralardan. Mutlaka her evde bulunurdu. Geyikli, nargileli muhabbet tabloları.
Mutlaka her evde vardı bu halı duvarlarından. Çocukluğumuzun adeta nirengi noktalarıydı bu duvar halıları. 

Her misafirliğe gidişte evin odasına girildiğinde ilk önce bu duvar halıları göze çarpardı. Akabinde yapılan sütlü veya az şekerli kahve içilirdi. Akşam misafirliklerinde mırra da ikram edilirdi. Böylece hafızalara duvar halısı, kahve motifi net bir şekilde kazınıyordu hafızalara. Şimdilerde evler duvar kağıtları veya farklı renkli boylara ile süsleniyor. 

Geçmiş yıllardaki yaşam ile şimdiki yaşam arasında kemiyet olarak, anlayış olarak çok büyük farklılıklar var. Şimdi ki nesile eski halı duvarlarını anlatmak bizim kuşağa tekerlekli taş devrini anlatmak gibi bir şey.
Nesiller arası yaşamın anlayışına göre farklılık arz ettiğini görmek gerekir. Şimdi ki nesilde gelecek nesil arasında olacak farklılıklar gibi. 
Yaş 50 yi devredince böyle enteresan düşüncelere dalıyoruz işte…..

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.