DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

MARDİN SİT ALANI KÜLTÜREL MEKAN OLARAK MI KALACAK YOKSA EĞLENCE MEKANINA MI DÖNÜŞECEK..…?

Mardin Sit Alanı gittikçe dağılıyor. Konut kullanımından daha çok bar, gece kulübü, cafelere dönüşüyor. Mutlaka bunlarda olacak ama gittikçe insansızlaşan ve sadece eğlence sektörüne dönüşen bir şehirle karşı karşıyayız.  Bizim ideallerimizdeki şehir böyle değildi. Alt yapı çalışmalarını yaparken orada mukim insanların sağlıklı su ve alt yapı hizmeti almaları ve yerlerinden göç etmemeleri için yapmıştık.  Bu çalışma ile şunu hedeflemiştik; Şehir hem içindeki mukimlerini burada yani şehrin içinde tutacaktı hem de gelen misafirleri ağırlayacaktı ama öyle olmadı. Eğlence sektörü, yüksek meblağdan aldığı konutları; otel ve cafelere çevirince, insanımız da bu satıştan mütevellit elde ettiği gelirle yenişehir de modern kaloriferli bir veya iki daire alınca ve bu durum onları daha çok cezbetti.  Geldiğimiz bu noktada şehir halkı olarak şapkamızı önümüze koyup bir karar vermeliyiz; Mardin Sit Alanı eğlence sektörüne mi  dönüşecek yoksa tarihi kimliği ve yaşam tarzını koruyarak mı devam edecek…..? Kanaatimce şehri farklı kılan tarihi mimarisi ile birlikte farklılıklar içinde bir arada yaşadığımız zengin kültürümüz ve sitilimizdir. Bu zenginliği sürdürerek ihya etmeliyiz. Farklı kültürlerin ve dinlerin yan yana ve barış içinde yaşadığı bu şehir bu şekliyle devam etmelidir. Bu dünya medeniyetlerine de mesajı olmalıdır. O halde şu an yapılacak en hızlı ve temel husus;  Kültür Bakanlığının Sit Alanı için bir yönetim alanı kararı almasıdır. Kültür Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir belediyesi, Artuklu belediyesi ortak konseptiyle sit alanında ki hangi yerlerin; otel, cafe, eğlence ve hangi yerlerin konut alanı olacağının, acilen belirlenmesi ve buna göre planlamanın yapılmasıdır. Koruma amaçlı imar planı da göz önüne alınarak bu husus belirlenmeli ve bu   şehrin yasası haline dönüştürülmesi gerekir. Artık tarihi mekanların eğlence sektörüne geçişini bir noktadan sonra durdurmak gerek. Sit alanı içindeki konut sahiplerine verilecek faizsiz, düşük faizli kredi veya hibelerle şehrin yaşamsal mekanlarının restorasyonu ve ihya edilmesi sağlanmadır. Şehrin sakinlerinin burada ikamet etmelerinin sağlanması en temel husustur.  Bu çerçevede EPDK (Enerji Piyasası Dağıtım Kurumu) ve ilgili yüklenici firmalar ile görüşülerek sit alanına  doğalgaz hattının acil bir şekilde çekilmesi ve konutların istifadesine sunulmalıdır.  Mardin tarihi ve zengin kültürel özelliği itibariyle yüzyıllarca Ortadoğu coğrafyasına mihmandarlık yapmış bir şehir. Bu şehrin bu şekliyle korunması yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması tarihi bir sorumluluktur ve hepimiz bu sorumluluktan dolayı yükümlüyüz. 
Ekleme Tarihi: 26 Kasım 2022 - Cumartesi

MARDİN SİT ALANI KÜLTÜREL MEKAN OLARAK MI KALACAK YOKSA EĞLENCE MEKANINA MI DÖNÜŞECEK..…?

Mardin Sit Alanı gittikçe dağılıyor. Konut kullanımından daha çok bar, gece kulübü, cafelere dönüşüyor. Mutlaka bunlarda olacak ama gittikçe insansızlaşan ve sadece eğlence sektörüne dönüşen bir şehirle karşı karşıyayız. 

Bizim ideallerimizdeki şehir böyle değildi. Alt yapı çalışmalarını yaparken orada mukim insanların sağlıklı su ve alt yapı hizmeti almaları ve yerlerinden göç etmemeleri için yapmıştık. 
Bu çalışma ile şunu hedeflemiştik; Şehir hem içindeki mukimlerini burada yani şehrin içinde tutacaktı hem de gelen misafirleri ağırlayacaktı ama öyle olmadı. Eğlence sektörü, yüksek meblağdan aldığı konutları; otel ve cafelere çevirince, insanımız da bu satıştan mütevellit elde ettiği gelirle yenişehir de modern kaloriferli bir veya iki daire alınca ve bu durum onları daha çok cezbetti. 

Geldiğimiz bu noktada şehir halkı olarak şapkamızı önümüze koyup bir karar vermeliyiz; Mardin Sit Alanı eğlence sektörüne mi  dönüşecek yoksa tarihi kimliği ve yaşam tarzını koruyarak mı devam edecek…..?

Kanaatimce şehri farklı kılan tarihi mimarisi ile birlikte farklılıklar içinde bir arada yaşadığımız zengin kültürümüz ve sitilimizdir. Bu zenginliği sürdürerek ihya etmeliyiz. Farklı kültürlerin ve dinlerin yan yana ve barış içinde yaşadığı bu şehir bu şekliyle devam etmelidir. Bu dünya medeniyetlerine de mesajı olmalıdır.

O halde şu an yapılacak en hızlı ve temel husus; 
Kültür Bakanlığının Sit Alanı için bir yönetim alanı kararı almasıdır. Kültür Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir belediyesi, Artuklu belediyesi ortak konseptiyle sit alanında ki hangi yerlerin; otel, cafe, eğlence ve hangi yerlerin konut alanı olacağının, acilen belirlenmesi ve buna göre planlamanın yapılmasıdır. Koruma amaçlı imar planı da göz önüne alınarak bu husus belirlenmeli ve bu  
şehrin yasası haline dönüştürülmesi gerekir.
Artık tarihi mekanların eğlence sektörüne geçişini bir noktadan sonra durdurmak gerek. Sit alanı içindeki konut sahiplerine verilecek faizsiz, düşük faizli kredi veya hibelerle şehrin yaşamsal mekanlarının restorasyonu ve ihya edilmesi sağlanmadır. Şehrin sakinlerinin burada ikamet etmelerinin sağlanması en temel husustur. 
Bu çerçevede EPDK (Enerji Piyasası Dağıtım Kurumu) ve ilgili yüklenici firmalar ile görüşülerek sit alanına 
doğalgaz hattının acil bir şekilde çekilmesi ve konutların istifadesine sunulmalıdır. 

Mardin tarihi ve zengin kültürel özelliği itibariyle yüzyıllarca Ortadoğu coğrafyasına mihmandarlık yapmış bir şehir. Bu şehrin bu şekliyle korunması yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması tarihi bir sorumluluktur ve hepimiz bu sorumluluktan dolayı yükümlüyüz. 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.