DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

MARDİN SÜRYANİLERİ -6-

Mor İshok: Orucun temelini yıkan, faziletin ve imanın temelini yıkmış olur. Babil’de putlara tapmayanlar, oruç tutanlardı. Kendilerini şehvetlerden korudular. Baseliyos: Oruç, günahları silen bir ilaçtır. İnsanın yaratılışından beri konulmuş bir kanundur. İsa Mesih, dilsiz ve sağır ruhu bir çocuktan çıkardıktan sonra öğrencilerine seslenerek; “Bu tür ruhlar ancak dua ve oruçla kovulabilir” demesi (Markus: 9: 29) (Matta: 7: 20) üzerine Süryani Kilise ataları 50 günlük orucu yoğun bir dua programıyla süslemişlerdir. 50 gün süreyle her sabah, öğlen ve akşam programları, yarım saat, akşam programları da 20 dakikadan oluşurlar. Hiçbir program başka bir vakitte tekrar edilemez. Anılan süreçte iki dev kitabı hatmetmektedirler. Elem haftasındaki programlar daha uzun ve hüzünlü makamlarla bu hatim söylenir. Yukarıda verilen örnekler doğrultusunda oruç namazlarla, dualarla ve sadakalarla uygulanması şartı aranır Süryani inancında. Daha doğrusu oruç bedensel ve ruhsal ilkelerle tutulması gerektiği onlar için amir kuraldır. Bedensel ilkeler; yemeklerden uzak durmak ve belirli süreler arasında bir şey yememek ve içmemektir. Ruhsal ilkeler ise; dili yalandan, dedikodudan, küfürden, hakaretten, her türlü kötü sözden uzak tutmaktır. Gözleri kötü bakışlardan sakınmak, kulakları boş sözlere tıkamak, elleri kötülük yapmaktan men etmektir. Yüreği kin, nefret, kıskançlık, gurur, kibirlik, zulüm, hile, dargınlık ve türlü kötü şehvetlerden temiz tutmak Süryani inancın temel ilkelerindendir. Süryanilikte Namaz nedir? ve namaz vakitleri Namaz sözcüğü Farsça kökenli bir sözcüktür. Süryanicede namaza ‘slutho’ ve çoğulu da ‘slavotho’ denilirken, Arapçada ‘saluta’ veya ‘salatu’ çoğulu da ‘salavatu’ olarak telaffuz edilmektedir. Süryanice ve Arapça dilleri Sami dili kökenli olduklarından sözcüklerin % 60-70’i birbirine benzemektedir. Süryani Kilisesindeki namaz vakitleri 7 tanedir. Bunlar; gece yarısı 24.00, sabah 05-06, 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 saatleri arası olup ayrıca yatsı vaktidir. Bu namazlar toplumsal ve bireysel olarak kılınmaktadır. Bireysel olarak, her bireyin daha küçüklüğünden beri öğrenmiş olduğu farz namazlardır. Bu namazları istediği yerde bireysel olarak kılabilmektedir. Toplumsal olarak ise; kilisede yapılmaktadır.
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2022 - Perşembe

MARDİN SÜRYANİLERİ -6-

Mor İshok:

Orucun temelini yıkan, faziletin ve imanın temelini yıkmış olur. Babil’de putlara tapmayanlar, oruç tutanlardı. Kendilerini şehvetlerden korudular.

Baseliyos:

Oruç, günahları silen bir ilaçtır. İnsanın yaratılışından beri konulmuş bir kanundur.

İsa Mesih, dilsiz ve sağır ruhu bir çocuktan çıkardıktan sonra öğrencilerine seslenerek; “Bu tür ruhlar ancak dua ve oruçla kovulabilir” demesi (Markus: 9: 29) (Matta: 7: 20) üzerine Süryani Kilise ataları 50 günlük orucu yoğun bir dua programıyla süslemişlerdir.

50 gün süreyle her sabah, öğlen ve akşam programları, yarım saat, akşam programları da 20 dakikadan oluşurlar.

Hiçbir program başka bir vakitte tekrar edilemez. Anılan süreçte iki dev kitabı hatmetmektedirler.

Elem haftasındaki programlar daha uzun ve hüzünlü makamlarla bu hatim söylenir.

Yukarıda verilen örnekler doğrultusunda oruç namazlarla, dualarla ve sadakalarla uygulanması şartı aranır Süryani inancında. Daha doğrusu oruç bedensel ve ruhsal ilkelerle tutulması gerektiği onlar için amir kuraldır.

Bedensel ilkeler; yemeklerden uzak durmak ve belirli süreler arasında bir şey yememek ve içmemektir.

Ruhsal ilkeler ise; dili yalandan, dedikodudan, küfürden, hakaretten, her türlü kötü sözden uzak tutmaktır. Gözleri kötü bakışlardan sakınmak, kulakları boş sözlere tıkamak, elleri kötülük yapmaktan men etmektir. Yüreği kin, nefret, kıskançlık, gurur, kibirlik, zulüm, hile, dargınlık ve türlü kötü şehvetlerden temiz tutmak Süryani inancın temel ilkelerindendir.

Süryanilikte Namaz nedir? ve namaz vakitleri

Namaz sözcüğü Farsça kökenli bir sözcüktür. Süryanicede namaza ‘slutho’ ve çoğulu da ‘slavotho’ denilirken, Arapçada ‘saluta’ veya ‘salatu’ çoğulu da ‘salavatu’ olarak telaffuz edilmektedir.

Süryanice ve Arapça dilleri Sami dili kökenli olduklarından sözcüklerin % 60-70’i birbirine benzemektedir.

Süryani Kilisesindeki namaz vakitleri 7 tanedir.

Bunlar; gece yarısı 24.00, sabah 05-06, 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 saatleri arası olup ayrıca yatsı vaktidir.

Bu namazlar toplumsal ve bireysel olarak kılınmaktadır.

Bireysel olarak, her bireyin daha küçüklüğünden beri öğrenmiş olduğu farz namazlardır. Bu namazları istediği yerde bireysel olarak kılabilmektedir. Toplumsal olarak ise; kilisede yapılmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.