DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

MARDİN SÜRYANİLERİ -7-

7 namaz vakti üç vakitte tertiplenmiştir. Örneğin: 24.00, 05.00ve 09.00 vakitleri sabah programından toplanılmıştır. 12.00 namaz programı zamanında yapılır. 15.00-18.00 ve yatsı programları da akşam programında yapılmaktadır. Sabah namaz programı 10 turdan oluşur. Her tur üç secdeden ibarettir. Öğlen namazı programı 6 tur, akşam namazı programı da 6 turdan oluşur. Bir mümin kiliseye girdiğinde haç işareti çekip bireysel namazını kılar ve daha sonra oturup koronun söylediği ilahilerini dinler. Program bitinceye kadar devam eder. Oruç günlerindeki secde ve rükü sayısı katlanır. Özellikle her öğle vaktinde 80’e yakın rükü yapılmaktadır. Namazın bitiminde 40 rükü ardı ardına yapılır. Diğerleri de program arasında. Bir rükü şekli; parmaklar bükük vaziyette, dizler yere değdirilerek diz çöker gibi alınları da yere kadar indirilir ve tekrar ayağa kalkılır. Secde ise, sadece bir insan ayakta dikilir vaziyette iken saygılı bir şekilde Allah’ın huzurunda baş eğerek secde yapar. Pazar ve bayram günleri rükü geleneği kilisece yasaklanmıştır. Bu uzun orucun bitiminde tövbenin gerçekleştirebilmesi için herkesin tövbe ve itirafını kilisenin yetkili kişinin önünde yapması ve Fasah bayramında da mutlaka kutsal kurbanı alması gerekmektedir. Bu tür faaliyetlerle birlikte, bireysel ve toplumsal namazları ikiye ayrılır. Bireysel namaz; her bireyin evinde, iş yerinde, yolculuk esnasında veya bulunduğu herhangi bir yerde farz bilinen namazını kılması şarttır. Toplumsal namaz; toplu halde kilisede icra edilen dualardır. Kilisenin emri gereği her pazar ve bayram ayinine bütün bireyler katılması şarttır. Süryani inancına göre İsa Mesih’in söylediği gibi: “Adımla toplanan her iki veya üç kişi ben aralarında bulunurum.” Elem Haftası Nedir? Elem Haftası, İsa Mesih’in çile çektiği haftadır. Bu haftada kilise yas tutmaktadır. Yukarıda söylediği gibi ilahilerin makamları yani nağmeleri hüzünlü makamlara değiştirir. Bu makamlar bu elem haftasına özgün makamlardır. Makamla okunan ilahilerin kitapları açık tutar, siyah örtülerle kapatır. Bu haftadaki törenler çok önemli törenlerdir. Bunlar: 1-İsa’nın Kudüs’e giriş töreni. Pazar günü 2-Nehire töreni. Pazar akşamı 3-Ayak yıkıma töreni, Perşembe günü öğleden sonra 4-Fasah ayini, Perşembe sabahı 5-İsa’nın haça geriliş töreni, Cuma günü öğleden sonra 6-İsa’nın mezara defin töreni 7-Nurlu cumartesi ayini, öğleden sonra
Ekleme Tarihi: 23 Eylül 2022 - Cuma

MARDİN SÜRYANİLERİ -7-

7 namaz vakti üç vakitte tertiplenmiştir. Örneğin: 24.00, 05.00ve 09.00 vakitleri sabah programından toplanılmıştır. 12.00 namaz programı zamanında yapılır. 15.00-18.00 ve yatsı programları da akşam programında yapılmaktadır. Sabah namaz programı 10 turdan oluşur. Her tur üç secdeden ibarettir. Öğlen namazı programı 6 tur, akşam namazı programı da 6 turdan oluşur.

Bir mümin kiliseye girdiğinde haç işareti çekip bireysel namazını kılar ve daha sonra oturup koronun söylediği ilahilerini dinler. Program bitinceye kadar devam eder.

Oruç günlerindeki secde ve rükü sayısı katlanır. Özellikle her öğle vaktinde 80’e yakın rükü yapılmaktadır. Namazın bitiminde 40 rükü ardı ardına yapılır. Diğerleri de program arasında.

Bir rükü şekli; parmaklar bükük vaziyette, dizler yere değdirilerek diz çöker gibi alınları da yere kadar indirilir ve tekrar ayağa kalkılır. Secde ise, sadece bir insan ayakta dikilir vaziyette iken saygılı bir şekilde Allah’ın huzurunda baş eğerek secde yapar.

Pazar ve bayram günleri rükü geleneği kilisece yasaklanmıştır. Bu uzun orucun bitiminde tövbenin gerçekleştirebilmesi için herkesin tövbe ve itirafını kilisenin yetkili kişinin önünde yapması ve Fasah bayramında da mutlaka kutsal kurbanı alması gerekmektedir.

Bu tür faaliyetlerle birlikte, bireysel ve toplumsal namazları ikiye ayrılır.

Bireysel namaz;

her bireyin evinde, iş yerinde, yolculuk esnasında veya bulunduğu herhangi bir yerde farz bilinen namazını kılması şarttır.

Toplumsal namaz;

toplu halde kilisede icra edilen dualardır. Kilisenin emri gereği her pazar ve bayram ayinine bütün bireyler katılması şarttır.

Süryani inancına göre İsa Mesih’in söylediği gibi: “Adımla toplanan her iki veya üç kişi ben aralarında bulunurum.”

Elem Haftası Nedir?

Elem Haftası, İsa Mesih’in çile çektiği haftadır. Bu haftada kilise yas tutmaktadır. Yukarıda söylediği gibi ilahilerin makamları yani nağmeleri hüzünlü makamlara değiştirir. Bu makamlar bu elem haftasına özgün makamlardır. Makamla okunan ilahilerin kitapları açık tutar, siyah örtülerle kapatır. Bu haftadaki törenler çok önemli törenlerdir.

Bunlar:

1-İsa’nın Kudüs’e giriş töreni. Pazar günü

2-Nehire töreni. Pazar akşamı

3-Ayak yıkıma töreni, Perşembe günü öğleden sonra

4-Fasah ayini, Perşembe sabahı

5-İsa’nın haça geriliş töreni, Cuma günü öğleden sonra

6-İsa’nın mezara defin töreni

7-Nurlu cumartesi ayini, öğleden sonra

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.