DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

ŞEHİRLEŞME VE SORUNLARI (8)

-Dünya şehirlerinin “deprem fay hattı “ sorunu vardır.  Yerleşim yerlerinin çoğunda fay kırık hatları olduğundan sürekli deprem üretme riski vardır. Nitekim Türkiye ve Japonya bu gruba dahil olan ülkelerdir. Şehirler depremlerle yaşayacak bir algoritmayı üretmeleri gerekir. Depremsiz bir hayatın mümkün olmadığına herkes kani olmalı. Buna ilişkin tedbirler ele almak gerekir.  -Dünya ülke şehirlerinin kent ekonomisi ile ilgili sorunları vardır. Kentin ekonomik modeli değişmeli, bilgi ekonomisi oluşturmalı ve “kol gücünden” , “beyin ve bilgi gücüne” geçiş yapan bir ekonomi modeli oluşturmalıdır.  -Dünya şehirlerinin su ve kuraklıkla ilgili sorunları vardır.  Globalleşen dünyada su önemli bir kaynak olarak yerini korumaktadır. Susuz bir şehir adeta ölüme terk edilmiş şehirdir. Dünya kullanılabilir su kaynaklarının hızla tüketildiği bir zaman aralığında; su şehirlerin vazgeçilmez kaynağı ve nimetidir. Mardin kurak bir şehirdir. Şehir merkezine su getirilebilmesi için farklı noktalardan gece gündüz çalışan su motopomplarıyla su ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu sebeple kuraklık gelecek zaman da şehirlerin tehdit eden en önemli faktördür.  -Şehirlerin enerji ile ilgili sorunları vardır. Şehrin ısıtılması, sanayi kuruluşlarının faaliyetleri hep enerji odaklıdır. Her şehirde petrol kuyuları olmadığına göre bu ihtiyacı karşılayacak kaynaklar bulmak gerekir. Yenilenebilir enerji kaynakları açısından; rüzgar enerjisi, güneş enerjisi kaynaklarından iyi istifade etmek gerekir.  -Şehirlerin sağlık alanında sorunları vardır. Bireylerin sağlık hizmetlerine erişimi maalesef bazı yerleşim yerlerinde çok zor olmaktadır. Kırsalda yaşayanların sağlık sorunları için km’lerce yol kat etmek zorunda kalmaktadırlar.  
Ekleme Tarihi: 17 Mart 2023 - Cuma

ŞEHİRLEŞME VE SORUNLARI (8)

-Dünya şehirlerinin “deprem fay hattı “ sorunu vardır. 
Yerleşim yerlerinin çoğunda fay kırık hatları olduğundan sürekli deprem üretme riski vardır. Nitekim Türkiye ve Japonya bu gruba dahil olan ülkelerdir. Şehirler depremlerle yaşayacak bir algoritmayı üretmeleri gerekir. Depremsiz bir hayatın mümkün olmadığına herkes kani olmalı. Buna ilişkin tedbirler ele almak gerekir. 

-Dünya ülke şehirlerinin kent ekonomisi ile ilgili sorunları vardır. Kentin ekonomik modeli değişmeli, bilgi ekonomisi oluşturmalı ve “kol gücünden” , “beyin ve bilgi gücüne” geçiş yapan bir ekonomi modeli oluşturmalıdır. 

-Dünya şehirlerinin su ve kuraklıkla ilgili sorunları vardır. 
Globalleşen dünyada su önemli bir kaynak olarak yerini korumaktadır. Susuz bir şehir adeta ölüme terk edilmiş şehirdir. Dünya kullanılabilir su kaynaklarının hızla tüketildiği bir zaman aralığında; su şehirlerin vazgeçilmez kaynağı ve nimetidir. Mardin kurak bir şehirdir. Şehir merkezine su getirilebilmesi için farklı noktalardan gece gündüz çalışan su motopomplarıyla su ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu sebeple kuraklık gelecek zaman da şehirlerin tehdit eden en önemli faktördür. 

-Şehirlerin enerji ile ilgili sorunları vardır. Şehrin ısıtılması, sanayi kuruluşlarının faaliyetleri hep enerji odaklıdır. Her şehirde petrol kuyuları olmadığına göre bu ihtiyacı karşılayacak kaynaklar bulmak gerekir. Yenilenebilir enerji kaynakları açısından; rüzgar enerjisi, güneş enerjisi kaynaklarından iyi istifade etmek gerekir. 

-Şehirlerin sağlık alanında sorunları vardır. Bireylerin sağlık hizmetlerine erişimi maalesef bazı yerleşim yerlerinde çok zor olmaktadır. Kırsalda yaşayanların sağlık sorunları için km’lerce yol kat etmek zorunda kalmaktadırlar.

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.