DEDAŞ
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

SİYASETEN NÖTR MONARŞİLER

Bu yönetim şekli ile ilgili ifade edilen; “Monark seçimle göreve gelmediğinden kendi koltuğunu korumak için ülke zararına siyasi kararlar almak zorunda kalmadığı, Siyaseten nötr olması gereken kurumlara yaptığı atamalar da siyasi bağlara göre olmadığı yönünde. Monark aynı zamanda, özellikle kriz zamanlarında ihtiyaç duyulan, siyaseten nötr, toplumun tamamını kapsayıcı birleştirici güç ihtiyacını da karşıladığı şeklinde.  İngiltere Birleşik Krallık’ta da devlet başkanı veraset yo¬luyla göreve gelmektedir. İktisadi, siyasi, kültürel ve diğer sebeplerle bölünmüş toplumlarda “nötr güç” özellikle önemli olduğu vurgulanıyor. Ölümünden önce II. Elizabeth’in şahsında somutlaşan İngiliz Monarşisi de böyle bir nötr gücü temsil ettiği ifade ediliyor.  Batıda babadan çocuğa geçen yönetim “Siyaseten Nötr Monarşi” ama Ortadoğu’da veya Türkiye’de olunca “Saltanat veya Diktatörlük” olarak tanımlanıyor.  Batı sadece maddi güç ve zenginlik ile hükümran değildir aynı zamanda ürettiği; siyasi, felsefesi, edebi ve bilimsel argümanlarla da dünyadaki emperyal hükümranlığını devam ettirmeye çalışıyor. Batıda; Krallık/Monarşi Siyaseten Nötr Monarşi  adıyla, Doğuda; Seçimle iş başına gelmeyenlere Saltanat/Diktatörlük adıyla tanımlanmaktadır.  Emperyal hükümranlık böyle bir şey…. (Saltanat veya Diktatörlük Taraftarı Değiliz Ama Kelimelere Nasıl Güç Atfedildiği ve Başkalaştırıldığı Görülmesi Açısından Önemli)
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2022 - Pazartesi

SİYASETEN NÖTR MONARŞİLER

Bu yönetim şekli ile ilgili ifade edilen;
“Monark seçimle göreve gelmediğinden kendi koltuğunu korumak için ülke zararına siyasi kararlar almak zorunda kalmadığı, Siyaseten nötr olması gereken kurumlara yaptığı atamalar da siyasi bağlara göre olmadığı yönünde. Monark aynı zamanda, özellikle kriz zamanlarında ihtiyaç duyulan, siyaseten nötr, toplumun tamamını kapsayıcı birleştirici güç ihtiyacını da karşıladığı şeklinde. 
İngiltere Birleşik Krallık’ta da devlet başkanı veraset yo¬luyla göreve gelmektedir. İktisadi, siyasi, kültürel ve diğer sebeplerle bölünmüş toplumlarda “nötr güç” özellikle önemli olduğu vurgulanıyor. Ölümünden önce II. Elizabeth’in şahsında somutlaşan İngiliz Monarşisi de böyle bir nötr gücü temsil ettiği ifade ediliyor. 
Batıda babadan çocuğa geçen yönetim “Siyaseten Nötr Monarşi” ama Ortadoğu’da veya Türkiye’de olunca “Saltanat veya Diktatörlük” olarak tanımlanıyor. 
Batı sadece maddi güç ve zenginlik ile hükümran değildir aynı zamanda ürettiği; siyasi, felsefesi, edebi ve bilimsel argümanlarla da dünyadaki emperyal hükümranlığını devam ettirmeye çalışıyor.

Batıda; Krallık/Monarşi Siyaseten Nötr Monarşi  adıyla,
Doğuda; Seçimle iş başına gelmeyenlere Saltanat/Diktatörlük adıyla tanımlanmaktadır. 
Emperyal hükümranlık böyle bir şey….

(Saltanat veya Diktatörlük Taraftarı Değiliz Ama Kelimelere Nasıl Güç Atfedildiği ve Başkalaştırıldığı Görülmesi Açısından Önemli)

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.