DEDAŞ
Mustafa İlhan
Köşe Yazarı
Mustafa İlhan
 

Mevsimsel Depresyon

Sonbahar aylarında başlayan ve kış aylarında devam eden depresyon türüne, mevsimsel depresyon ismi veriliyor. Geçici süre ile görülen bu depresyon, kişinin metabolik olarak verdiği reaksiyona bağlı olarak gelişiyor. Havaların soğumaya başladığı, insanların daha çok evde zaman geçirmeye başladığı ve sosyalleşmenin eskisi kadar olmadığı zamanlar da mevsimsel depresyon durumu artmaya başlıyor. İnsanlar, kendini mutsuz, halsiz ve umutsuz hissetmeye başlıyor. Hemen hemen birçok insanda görülen ve kadınlar’da erkeklere oranla 4 kat daha fazla mevsimsel depresyonun belirtileri bulunuyor. MEVSİMSEL DEPRESYONUN BELİRTİLERİ Mevsimsel depresyona sahip olduğunu düşünen insanlarda aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı görülebiliyor: · Yorgunluk ve halsizlik · İsteksizlik, mutsuzluk ve hayata karşı umutsuzluk · Kaygılı düşünceler · Karamsarlık ve umutsuzluk · Hayattan keyif alamama durumu · Uyku bozuklukları (az veya daha çok uyku hali) · İştah değişimleri (iştahsızlık ya da aşırı iştah artışı) · Sosyal aktivitelerden ve çevredeki insanlardan uzaklaşma · Değersizlik, kıymetsiz ve suçluluk hisleri · Dikkati toplama ve konsantre olma konusunda güçlük · Günün içerisinde genel bir üzgünlük hali · Yaşama dair isteksizlik, umutsuzluk ve pes etme hissi Mevsimsel depresyondan doğal yollarla kurtulmanın yolları mevcuttur. Bunlar; Kapalı mekanda hapsolmak yerine açık havaya çıkmak Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak en az 45 dk. Teknolojiye ara vermek telefonun internetini kapalı tutun. İnsanlarla iletişime geçin bu iletişim  yüz yüze olsun Ve en önemlisi nefes egzersizleri yapmaya çalışın. Kış mevsiminde günlerin ve gün ışığının kısalması bazı bireyler serotonin düzeylerinde azalmaya sebep olmaktadır. Bu süreçte depresyon için gereken temel biyolojik süreçleri oluşturabilir. D vitamini eksikliğinin depresyon ile ilişkisi son zamanlarda sıkça tartışılmaktadır. Bundan kaynaklı bu mevsimlerin duygu-durumlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Doğal yollarla değişim olmadığı zaman tedavi yöntemleri arasında psikoterapi en etkili yöntemlerden biri. Psikoterapi yönteminin, depresyon tedavisinde iyi çözümler sunduğu yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmış olup, uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor.  
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2022 - Salı

Mevsimsel Depresyon

Sonbahar aylarında başlayan ve kış aylarında devam eden depresyon türüne, mevsimsel depresyon ismi veriliyor. Geçici süre ile görülen bu depresyon, kişinin metabolik olarak verdiği reaksiyona bağlı olarak gelişiyor. Havaların soğumaya başladığı, insanların daha çok evde zaman geçirmeye başladığı ve sosyalleşmenin eskisi kadar olmadığı zamanlar da mevsimsel depresyon durumu artmaya başlıyor. İnsanlar, kendini mutsuz, halsiz ve umutsuz hissetmeye başlıyor. Hemen hemen birçok insanda görülen ve kadınlar’da erkeklere oranla 4 kat daha fazla mevsimsel depresyonun belirtileri bulunuyor.

MEVSİMSEL DEPRESYONUN BELİRTİLERİ

Mevsimsel depresyona sahip olduğunu düşünen insanlarda aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı görülebiliyor:
· Yorgunluk ve halsizlik
· İsteksizlik, mutsuzluk ve hayata karşı umutsuzluk
· Kaygılı düşünceler
· Karamsarlık ve umutsuzluk
· Hayattan keyif alamama durumu
· Uyku bozuklukları (az veya daha çok uyku hali)
· İştah değişimleri (iştahsızlık ya da aşırı iştah artışı)
· Sosyal aktivitelerden ve çevredeki insanlardan uzaklaşma
· Değersizlik, kıymetsiz ve suçluluk hisleri
· Dikkati toplama ve konsantre olma konusunda güçlük
· Günün içerisinde genel bir üzgünlük hali
· Yaşama dair isteksizlik, umutsuzluk ve pes etme hissi

Mevsimsel depresyondan doğal yollarla kurtulmanın yolları mevcuttur. Bunlar;

Kapalı mekanda hapsolmak yerine açık havaya çıkmak

Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak en az 45 dk.

Teknolojiye ara vermek telefonun internetini kapalı tutun.

İnsanlarla iletişime geçin bu iletişim  yüz yüze olsun

Ve en önemlisi nefes egzersizleri yapmaya çalışın.

Kış mevsiminde günlerin ve gün ışığının kısalması bazı bireyler serotonin düzeylerinde azalmaya sebep olmaktadır. Bu süreçte depresyon için gereken temel biyolojik süreçleri oluşturabilir. D vitamini eksikliğinin depresyon ile ilişkisi son zamanlarda sıkça tartışılmaktadır. Bundan kaynaklı bu mevsimlerin duygu-durumlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Doğal yollarla değişim olmadığı zaman tedavi yöntemleri arasında psikoterapi en etkili yöntemlerden biri. Psikoterapi yönteminin, depresyon tedavisinde iyi çözümler sunduğu yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmış olup, uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor.

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.