Lütfen Bu Şehre Sahip Çıkalım..!
Lütfen Bu Şehre Sahip Çıkalım..!
Yıllardır her platformda bu şehrin sorunlarını konuşuyoruz. Konuşuyoruz ama sonuç itibariyle dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Yol, su, elektrik. Bu üç sorun sanki bu şehrin kaderiymiş gibi hep karşımıza çıkıyor.
Bir çok toplantılar yapılıyor, projeler çiziliyor, kararlar alınıyor ama baktığımız zaman sonuç neredeyse hiç değişmiyor. Her ne kadar yetkili makamlarca bu şehre tali yollar açılıyor olsada, şehrin su ihtiyacını giderecek çalışmalar yapılıyor olsada, yine yetmiyor! yine yetmiyor! Yapılan tüm çalışmalar bu önemli sorunların gölgesinde kalıyor. Çamurlu-Tozlu yollar, sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve hergün trafikte yaşadığımız kargaşa herseyi açık bir şekilde gözler önüne seriyor.
Çin ata sözü derki; 'Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklersen, diğerleride yanlış olur.' Zamanında alt yapısı olmayan, şehir planı tasarlanmayan, otoparksız ve çok katlı binalar, gelişi güzel cadde ve sokakları olan yeni bir Mardin inşa edilirken, sanırım o günkü şartlarda bu şehirin bu kadar gelişeceğini, büyüyeceğini her halde kimse tahmin etmemiş. Hal böyleyken bugüne gelindiğinde o günkü yanlışlar bugün katlanarak karşımıza çıkıyor. Dar caddeler, sağlı sollu park edilmiş araçlar, işgal edilmiş kaldırımlar ve daha birçok sayamadığımız sorunlar.
Yol medeniyettir, su hayattır diyoruz. Kültür ve turizm şehri olan Mardin'de halen su sorunu, halen yol sorunu, halen elektrik sorunu yaşıyoruz. Özel firmalara ait su tankerleri şehirde adeta mekik dokuyor. Vatandaşın günlük su ihtiyacını karşılayan bu tankerler, sağlık açısından elverişli mi, değil mi hijyenik durumları nedir, gibi sorulara cevap bulunmazken, vatandaşlar ise 24 saat esasına göre musluktan akacak suyu dört gözle bekliyor.
Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir trafiğini rahatlatmak için Ravza caddesinden yeniyola, Yalım mahallesinden Nur mahallesine her ne kadar alternatif yol çalışmaları yapılıyor olsada çevre yolu olmadan şehirdeki trafik sorunu çözülecek gibi görünmüyor. Her dönemde çevre yolu müjdesi veriliyor ama maalesef o dosya tozlu raflardan bir türlü inmek bilmiyor. Şehirde hala uzun süreli elektrik kesintileri yaşanıyor. Eski Mardin'de olsun yeni Mardin'de olsun birçok yerde geceleri karanlıktan geçilmiyor. Ana yollar haricinde ara arterler ve ara sokaklar hala karanlıkla boğuşuyor.
Bu şehir hepimizin. Lütfen bu kadim şehre sahip çıkalım. Artık yollar kazılmasın, elektrikler kesilmesin, beyazsu borusu patlamasın ve en önemlisi ecdadımızdan bize miras kalan bu şehrin tarihi dokusu bozulmasın.
Selam ve dua ile...
