MAÜ Suriye’de Etkin Roller Üstleniyor

KIR'ATIM GÜNCEL HABERLER (KIRATIM HABER) - KIR'ATIM GAZETESİ | 22.07.2025 - 14:47, Güncelleme: 22.07.2025 - 14:47
 

MAÜ Suriye’de Etkin Roller Üstleniyor

Mardin Artuklu Üniversitesi, uluslararası vizyonu ve çok dilli akademik altyapısıyla sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu coğrafyasında da etkisini göstermeye devam ediyor. Suriye’de yeni yönetimin göreve başlamasıyla birlikte, MAÜ’nün Suriyeli akademisyen ve öğrencileri, ülkenin yeniden yapılanma sürecinde önemli görevler üstlenmeye başladı.
Kısa süre önce, MAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Arapça) Programı öğretim üyelerinden Dr. AbdulhamidAlawak, Suriye Yeni Anayasa Hazırlama Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. Ardından, İİBF Arapça İşletme Bölümü mezunlarından ve hâlihazırda Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencisi olan Raed El Salih, Suriye Acil Durumlar ve Afet Bakanlığına atandı. Son olarak, MAÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programı öğrencilerinden Muhammed Wali, Suriye Devlet Başkanı tarafından Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçildi. 11 kişilik bu kurul, milletvekili adaylarının seçilme yeterliliklerini belirlemenin yanı sıra seçim bölgelerinde kurulacak alt komisyonların oluşturulmasında da yetkili olacak. Söz konusu kurul, Suriye’deki 150 kişilik milletvekili listesinin 100’ünü belirleyecek; kalan 50 milletvekili ise devlet başkanı tarafından atanacak. Sadece bu isimlerle sınırlı olmayan katkılar, Mardin Artuklu Üniversitesi mezunlarının Suriye’deki birçok bakanlıkta aktif roller üstlenmesiyle daha da anlam kazanıyor. Artuklu Üniversiteden mezun olan binlerce uluslararası öğrencinin, ülkelerinin yeniden yapılanmasında öncü rol oynaması, üniversitenin küresel ölçekte ne denli etkili bir eğitim kurumu olduğunun da göstergesidir. Söz konusu öğrenciler, ülkeleriyle Türkiye arasında kültürel ve diplomatik anlamda adeta bir köprü görevi üstlenmektedir. MAÜ  yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, bugün itibarıyla MAÜ’de 30’dan fazla farklı ülkeden yaklaşık 2.000 yabancı uyruklu öğrencinin eğitimine devam ettiği; 30’u aşkın yabancı akademisyenin de çeşitli birimlerde görev yaptığı yönünde. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin, sadece akademik başarılarıyla değil, uluslararası mezunlarının barış, kalkınma ve yeniden inşa süreçlerinde üstlendiği rollerle de bölgesel ve küresel etki gücünü artırmaya devam edeceği öngörülüyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi, uluslararası vizyonu ve çok dilli akademik altyapısıyla sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu coğrafyasında da etkisini göstermeye devam ediyor. Suriye’de yeni yönetimin göreve başlamasıyla birlikte, MAÜ’nün Suriyeli akademisyen ve öğrencileri, ülkenin yeniden yapılanma sürecinde önemli görevler üstlenmeye başladı.
Kısa süre önce, MAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Arapça) Programı öğretim üyelerinden Dr. AbdulhamidAlawak, Suriye Yeni Anayasa Hazırlama Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. Ardından, İİBF Arapça İşletme Bölümü mezunlarından ve hâlihazırda Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencisi olan Raed El Salih, Suriye Acil Durumlar ve Afet Bakanlığına atandı.
Son olarak, MAÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programı öğrencilerinden Muhammed Wali, Suriye Devlet Başkanı tarafından Yüksek Seçim Kurulu Üyeliğine seçildi. 11 kişilik bu kurul, milletvekili adaylarının seçilme yeterliliklerini belirlemenin yanı sıra seçim bölgelerinde kurulacak alt komisyonların oluşturulmasında da yetkili olacak. Söz konusu kurul, Suriye’deki 150 kişilik milletvekili listesinin 100’ünü belirleyecek; kalan 50 milletvekili ise devlet başkanı tarafından atanacak.
Sadece bu isimlerle sınırlı olmayan katkılar, Mardin Artuklu Üniversitesi mezunlarının Suriye’deki birçok bakanlıkta aktif roller üstlenmesiyle daha da anlam kazanıyor. Artuklu Üniversiteden mezun olan binlerce uluslararası öğrencinin, ülkelerinin yeniden yapılanmasında öncü rol oynaması, üniversitenin küresel ölçekte ne denli etkili bir eğitim kurumu olduğunun da göstergesidir. Söz konusu öğrenciler, ülkeleriyle Türkiye arasında kültürel ve diplomatik anlamda adeta bir köprü görevi üstlenmektedir.
MAÜ  yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, bugün itibarıyla MAÜ’de 30’dan fazla farklı ülkeden yaklaşık 2.000 yabancı uyruklu öğrencinin eğitimine devam ettiği; 30’u aşkın yabancı akademisyenin de çeşitli birimlerde görev yaptığı yönünde.
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin, sadece akademik başarılarıyla değil, uluslararası mezunlarının barış, kalkınma ve yeniden inşa süreçlerinde üstlendiği rollerle de bölgesel ve küresel etki gücünü artırmaya devam edeceği öngörülüyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.