MÜSLÜMAN ÇEÇEN VE TATARLAR UKRAYNA'DA KİMLERLE SAVAŞIYOR?-II-
MÜSLÜMAN ÇEÇEN VE TATARLAR UKRAYNA'DA KİMLERLE SAVAŞIYOR?-II-
[bs-quote quote="
MÜSLÜMAN ÇEÇEN VE TATARLAR UKRAYNA'DA KİMLERLE SAVAŞIYOR?
-II-
" style="default" align="center" color="" author_name="Yusuf Metin Yardımcı" author_job="" author_avatar="https://kiratim.com/wp-content/uploads/2019/08/yusuf-metin-yardimci-profil.jpg" author_link=""][/bs-quote]
Ahmed Kadirov'un oğlu Ramazan, babasının öldürülüşünden sonra yasal süreyi tamamlayıp 2011 senesinde Çeçenya'nın başına geçirildi. Günümüze kadar da hâlâ cumhurbaşkanıdır.
Onun yönetimi altında insan hakları sicili kötüleşirken, özellikle muhalefete, aktivistlere ve gazetecilere yönelik baskıları sadece ülke içinde değil, yurtdışındakileri de etkiledi.
Eski Çeçen saha/müfreze komutanı Zelimhân Hangoşvili'nin Ağustos 2019'da Berlin’de bir parkta güpegündüz vurularak öldürülmesi de dâhil olmak üzere, Çeçenya dışında birkaç muhalif şahsın öldürülmesinde Kadirov'un parmağı olduğuna işaret ediliyor.
Litvanya'daki Vitotas Magnus Üniversitesi'nde araştırmacı olan Marat Iliyasov, DW ile yaptığı röportajda şunları söyler:
"Çeçen diasporasının çoğunluğu Çeçen savaşı sırasında değil, Kadirov iktidara geldikten sonra ülkelerini terk etti.”
HAFIZALARDAKİ ÇEÇEN SAVAŞIDiasporadaki birçok Çeçen, Putin'in Ukraynalılara, geçmişte kendilerine davrandığı gibi davrandığını söylüyor.
Bu konuda, İtalya'nın Bologna Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Albert Binachvili, mevcut çatışmanın sürgünde yaşayan Çeçenlere ülkelerinde yaşanan savaşı hatırlattığını ifade eder.
DW'ye verdiği bir röportajda; "Moskova'nın bugün bağımsız bir devlet olan Ukrayna üzerinde kontrolünü empoze etme girişimleri, Rus sömürge makinesine karşı daha önceki bağımsızlık mücadelelerini hatırlayan birçok Çeçen'in kalp ve zihinlerinde yankılanıyor." der.
Binachvili, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının, Putin'in ülkesinin eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki hegemonyasını genişletme hırsı çerçevesinde geldiğini, ancak kendi ifadesiyle; "Bizi aslında Rus sömürgeciliğine götüren Sovyet sistemini canlandırmaktan kaynaklandığını” da sözlerine ekler.
Diğer yandan İlyasov, Çeçenlerin; "Ukrayna'daki savaşı, Çeçen savaşı zincirinin bir başka halkası olarak gördüklerini ve bu nedenle Çeçen topraklarında elde edilemeyen, somut kötülüklere karşı bir ZAFER elde etmeye KATKIDA BULUNMAK istediklerini" anlatır.
Ancak araştırmacı İlyasov, Ukrayna saflarında savaşan Çeçen gönüllülerin arkasında başka bir sebep daha olduğuna dikkat çekerek; "Ukrayna'daki duruma benzer hallerden muzdarip topluluklara yardım eli uzatmak gibi bir tür ahlâkî yükümlülükleri de var" diye ilave eder.
Chperlovsky (Teşbîrlovski)’ye gelince, "Radio Free Europe"ya (Özgür Avrupa Radyosu) verdiği röportajda Ukrayna'da Ruslarla savaşmanın nedenini açıklayarak, "Müşterek düşmanımızı yenmek için 2014'ten beri Ukrayna'da savaşıyoruz" diyor.
Son zamanlarda, sürgündeki Çeçen Hükûmeti’ne başkanlık eden Çeçen lider Ahmed Zekâyev, geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformlarında yayınlanan bir videoda diasporadaki tüm Çeçenleri Kiev tarafı için savaşmaya teşvik etti.
TATAR MÜSLÜMANLARININ CİHAT ÇAĞRISI HEYECANA YOL AÇTIMüslüman gönüllülerin Kiev'in yanında yer alması Müslüman Çeçenler ile sınırlı değil. Mesele diğer Müslüman grupları da kapsıyor.
Söz gelimi, Müslüman Tatar etnik kökenine sahip ve ülkedeki en önemli İslâmî şahsiyetlerden biri olan Ukrayna Müslümanları Müftüsü, Ukraynalı askerlerin yanında askeri üniforma giydiği bir fotoğrafta, dünya Müslümanlarını Ruslara karşı Ukrayna ile dayanışma içinde olmaya çağırdı.
Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'daki Tatar Müslümanlarının 2015'ten bu yana Rus işgaline karşı direnişte yer almaları da bu kapsamda yer alıyor ve birçoğu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında savaşıyor.
Ukrayna hükûmeti tarafından tanınan Kırım Müslümanları Din İdâresi Müftüsü Ayder Rüstemov, Ukrayna medyasında geniş çapta yayılan bir video klipte, ülkedeki Müslümanları ülkelerini savunmaya çağırdı. Hattâ Rus Müslümanlarını, Rus saldırganlığını kınamaya davet etti.
Ramazan Kadirov'un 4 Mart'ta Telegram uygulaması üzerinden yazdığı Ukrayna'daki savaşı "CİHAT" olarak tanımlamaya çalışması ise dikkat çekicidir: "Emir verildi ve cihat zamanı geldi."
İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi insan hakları örgütleri de; “Kadirov kuvvetlerinin siyâsî muhalifleri yıldırma, işkence etme ve öldürme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğu konusunda” uyardı.
Kadirov'un Ukrayna'da Moskova ile birlikte verdiği savaşın bir tür "cihat" olduğu yönündeki iddiaları, yalnızca Müslüman dünyadaki aktivistler ve liderlerden değil, aynı zamanda Sûriye ve Irak'taki cihatçı hareketlerin liderlerinden de eleştiri aldı.
Bu bağlamda eskiden el-Kâide'nin Sûriye kolu "Cebhetü’n-Nusrâ" olarak bilinen "Hey'et Tahrîr eş-Şâm" lideri "Ebû Mâriye el-Kahtânî" lakaplı Meysir bin Alî tarafından yazılanlar önem arz etmektedir.
el-Kahtânî Telegramda:
“Rusya binlerce Müslümanı öldürdü ve hâlâ onları öldürüyor. Rusya'nın Ukrayna'daki desteği, suçlulara verilen destektir.” diye yazdı.
[gallery size="publisher-lg" bgs_gallery_type="slider" bgs_gallery_image_size="full" ids="30999,30998,30997"]