O BİR MAĞDÛR, O BİR MAZLÛM
O BİR MAĞDÛR, O BİR MAZLÛM
Bugün Sizlere BAE Tarafından LÜBNÂN'dan Kaçırılan MISIRLI Şâir Abdurrahman el-KARADÂVÎ'yi Tanıtacağım.
O, Merhûm Âlim Şeyh Yûsuf el-KARADÂVÎ'nin altıncı oğludur.
Abdurrahmân Yûsuf Abdullâh el-KARADÂVÎ/عبد الرحمن يوسف عبد الله القرضاوي (d. 18 Eylül 1970), Muhammed el-Berâdeıy/محمد البرادعي 'in cumhurbaşkanlığı kampanyasında (2011) üç ay boyunca çalışma koordinatörü olarak çalışan Mısırlı şâir ve medya kişiliğidir. Çok sayıda şiir kitabı bulunmaktadır.
ABDURRAHMÂN, MISIR'daki rejime karşı çıkan bir şâir olarak ünlendi. Mısır ve Arap dünyasındaki iktidar rejimlerine ve YOZLAŞMIŞ kitlelere karşı sürekli doğrudan hicviyesiyle tanınır. Bu da, şiirinin temel unsuru haline gelmiştir.
"ALLÂH'ın Emriyle IRZA Geçen/el-Hâtik bi-EMRİLLÂH/الهاتك بأمر الله" başlıklı, eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübârek'i hicveden cesur bir şiiri var.
“Kaybedecek Hiçbir Şeyim Yok/Lâ Şey’e Indî Ahseruhû/لا شيء عندي أخسره” adlı siyâsî HİCİV koleksiyonu ile ..
“DOĞAÇLAMA HÜZÜN/Huznün MÜRTECELUN/حزن مرتجل” ve ..
“Vatanın Sağlığı İçin/Fî Sıhhati’l-VATAN/في صحة الوطن” adlı iki siyâsî ve sosyal koleksiyonu bulunmaktadır.
Hüsnü MÜBÂREK döneminde yazı yazması ve televizyonda çalışması yasaklandı. Fakat devrimden sonra medya faaliyetlerine geri döndü.
6 Nisan Gençlik Hareketi/حركة شباب 6 أبريل ve Kifâye Hareketi/ حركة كفاية konferansları da dâhil olmak üzere Arap dünyasında çok sayıda kültürel seminere katıldı. Şiirleri Mısır ve diğer Arap ülkelerindeki birçok gazete ve dergide yayımlandı.
Ayrıca İLÂHİ söyleme ve UD icrâ etme konusunda da sanatsal deneyimi bulunan sanatçının, “Alî el-Mekşûf/علي المكشوف” adında bir gazel şiir koleksiyonu da bulunmaktadır.
25 Ocak Devrimi'nden dolayı "Devrim Şâiri/شاعر الثورة" lakabıyla anılan, devrimi başlatan, örgütleyen; şiir, düzyazı ve siyâsî örgütlenme çalışmalarıyla devrimin başarısına katkıda bulunanlardan biriydi.
25 Ocak 2011 - 11 Şubat 2011 tarihleri arasında 18 gün süren ve MISIR’da Hüsnü Mübârek rejimine son veren 25 Ocak Devrimi, şu ân itibariyle 14 yıl geride kaldı.
SÛRİYE'de Esed rejiminin 2024'te devrilmesinin ardından Yûsuf Abdullâh el-KARADÂVÎ, ülkeyi ve Emevî MESCİDİ/المسجد الأموي’ni ziyaret ederek çöküşü kutladı. Kısa bir süre sonra LÜBNÂN'daki el-Mesna’ Hudut Kapısı’ndan girerken TUTUKLANDI.
LÜBNÂN mahkemeleri Ocak 2025'te YÛSUF'un BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'ne sınır dışı edilmesini emreden bir karar verdi. Mahkeme bu karara itiraz eden Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütlerinin çağrılarını REDDEDEREK Yûsuf'u İŞKENCE riskiyle karşı karşıya bıraktı.
YÛSUF, LÜBNÂN makamları tarafından tutuklanmadan evvel âilesiyle birlikte TÜRKİYE'de yaşıyordu.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'ni, MISIR'daki Sîsî rejimini ve İSLÂM adını istismâr ederek KULLANAN Suûdî ARABİSTAN'ı eleştiren Yûsuf Abdullâh el-KARADÂVÎ, 8 Ocak 2025'te LÜBNÂN tarafından BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'ne TESLİM edildi.
20 Şubat 2025 tarihli bazı Arapça gazetelerde “Yûsuf Karadâvî'nin BAE'ye TESLİM edilmesinden sonra ilk kez âilesiyle bir dakikalık telefon görüşmesi yaptığı” haberleri yayınlandı.
Bu kısa ve belirsiz telefon görüşmesinde şâir, kızlarının durumunu sormuş!
Ben bundan sonra başka da bir habere rastlamadım.