Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

TOPRAĞIN ÖNEMİ

Çok genel anlamda toprak, üzerinde bitki yetişen ve herkese, her şeye zemin oluşturan doğal bir madde olarak görülmektedir. Toprak, ayrıntılı tanımından da anlaşılacağı üzere bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır.  Toprağın önemini başlıca; tarımsal, endüstriyel, ekonomik ve ulusal olmak üzere 4 başlık altında açıklamak mümkündür. 1-Toprağın Tarımsal Önemi Daha ilk çağlardan beri anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın ilk insanlar tarafından bitki yetiştirmek amacı ile kullanılmasının milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret etmektedir. Toprak uzun süre herhangi bir ıslah işlemi ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır. İnsanların toprağa yaptıkları ilk müdahale sulama, ikincisi gübrelemedir. (m.ö 4000)  İlk ıslah işlemi ise teraslamadır. (m.s 600) Günümüz koşullarında toprak bitkisel üretimi için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak önemini sürdürmektedir. 2-Toprağın Endüstriyel Önemi Toprağın endüstriyel önemi de eski çağlardan fark edilmiş, günlük yaşamda kullanılan ilk ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır. Günümüzde topraklar tuğla, kiremit, seramik, porselen ve cam sanayinin temel hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Öte yandan hemen bütün sanayi kuruluşlarının fiziksel varlıklarına durak yeri ve mekan olanağı sağlamaktadır. 3-Toprağın ekonomik önemi Toprağın ekono-mik önemi, gün geçtikçe artmaktadır. Bütün yer altı servetlerinin yer altı yatağı olarak toprak her türlü sanayinin temel kaynağını, taşınmaz mal olarak da zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır. Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün artmakta, büyük rantlar sağlamaktadır. 4-Toprağın ulusal önemi Toprağın ulusal önemi bakımından, belki de en az söz söylenmesi gereken toplum Türk ulusudur. Türkler tarihleri boyunca imparatorluklar kurmuş, toprak kazanma uğruna can vermişlerdir.   
Ekleme Tarihi: 19 Ağustos 2022 - Cuma

TOPRAĞIN ÖNEMİ

Çok genel anlamda toprak, üzerinde bitki yetişen ve herkese, her şeye zemin oluşturan doğal bir madde olarak görülmektedir. Toprak, ayrıntılı tanımından da anlaşılacağı üzere bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır. 
Toprağın önemini başlıca; tarımsal, endüstriyel, ekonomik ve ulusal olmak üzere 4 başlık altında açıklamak mümkündür.
1-Toprağın Tarımsal Önemi
Daha ilk çağlardan beri anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın ilk insanlar tarafından bitki yetiştirmek amacı ile kullanılmasının milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret etmektedir.
Toprak uzun süre herhangi bir ıslah işlemi ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır. İnsanların toprağa yaptıkları ilk müdahale sulama, ikincisi gübrelemedir. (m.ö 4000)  İlk ıslah işlemi ise teraslamadır. (m.s 600) Günümüz koşullarında toprak bitkisel üretimi için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak önemini sürdürmektedir.
2-Toprağın Endüstriyel Önemi
Toprağın endüstriyel önemi de eski çağlardan fark edilmiş, günlük yaşamda kullanılan ilk ev ve mutfak gereçleri topraktan yapılmıştır. Günümüzde topraklar tuğla, kiremit, seramik, porselen ve cam sanayinin temel hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Öte yandan hemen bütün sanayi kuruluşlarının fiziksel varlıklarına durak yeri ve mekan olanağı sağlamaktadır.
3-Toprağın ekonomik önemi
Toprağın ekono-mik önemi, gün geçtikçe artmaktadır. Bütün yer altı servetlerinin yer altı yatağı olarak toprak her türlü sanayinin temel kaynağını, taşınmaz mal olarak da zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır. Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün artmakta, büyük rantlar sağlamaktadır.
4-Toprağın ulusal önemi
Toprağın ulusal önemi bakımından, belki de en az söz söylenmesi gereken toplum Türk ulusudur. Türkler tarihleri boyunca imparatorluklar kurmuş, toprak kazanma uğruna can vermişlerdir. 

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.