DEDAŞ
Yaşar Değirmenci
Köşe Yazarı
Yaşar Değirmenci
 

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (20)

ZAMANIN DÜZENLENMESİ İstikrar (Sabır-Sebat-Devamlılık) Gerçek başarı istikrarla, devamlı çalışmakla elde edilir. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz'in "Az ama devamlı olan ibadetlerin (amellerin) çok ama seyrek olan amellerden daha efdal olduğu'nu beyan buyurması eğitimde istikrar unsurunun önemini anlatmaktadır. Eserleriyle meşhur İslâm âlimi İbni Hacer'i başarıya ulaş tiran sebep de sabırla, sebatla tahsiline devam edişi olmuştu. "Kafam ders almıyor, ben beceremem." diyerek medreseyi terk edip köyüne dönerken uğradığı mağarada gördüğü hadise ona kamçı olmuştu. Görmüştü ki mağaranın tavanından sızmakta olan damlalar alttaki taşa vurmaktaydı. O sert taş zaman içinde su damlaları ile delinmişti. Bu, yumuşak su damlalarının sert kayaya karşı zaferi idi. Bunun üzerine İbni Hacer "Benim kafam taştan daha sert, daha kaim olamaz!" demiş, didinip çırpinmiş, ilim öğrenmeye yeniden koyulmuştu. Ve nihayet bu kararlılığı onu bir numaralı talebe hâline getirmiş, sonraları da ciltlerle eser vermesini temin etmişti. Ali Fuat Başgil'in "Sebat et genç dostum, sebat et. Damlaya damlaya göl olur. Aynı noktaya düşen damlacıklar mermeri deler." sözleri istikrarın önemini ifade eder. Bazıları da bu konuda "Kayaları eriten dalgaların büyüklüğü değil devamlılığıdır." demişlerdir. Gerçek başarı istikrarla (devamlı çalışmakla) elde edilir. Zeki bir öğrenci ile zeki olmayan bir öğrenci arasındaki farkı zeki olmayan öğrencinin istikrarlı çalışması kapatabilir. Çalışılan bir iş (bir ders, okunan bir kitap, yazılan bir yazı) üzerinde herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerilememeli, yılgınlığın maskeli bir tembellik olduğu unutulmamalıdır. Zaten çalışma sevgisi de güçlükleri yenmekten doğar ve kuvvetlenir. Güçlüğü yenmekten hâsıl olan manevi zevk, eşsiz bir zevktir. Harpte zafer, işte muvaffakiyet (başarı) yılmayanındır. Sebat önünde güçlükler erir ve imkânsız görünen, mümkün olur. Devamlı ve ısrarlı bir şekilde çalışılmalıdır. Ve her gün aynı saatlerde behemehâl çalışmaya başlamalıdır. Çalışmayı uzun fasıla ile kesip terk etmemeli, hasta ve yorgun olmadıkça tatil zamanlarında bile yavaş ve az da olsa çalışılmalıdır. Ta ki çalışma alışkanlığı körelmesin ve tekrar çalışmaya koyulmak için zahmet çekilmesin. Fikrî çalışmalar için aynı saatlerde devamlı ve düzenli bir şekilde günde iki üç saat bile kâfidir. İbni Sina, dünyaca meşhur olan "Kitabu'ş-Şifa"sını, her gün, sabah namazından sonra Bağdat'taki bir caminin büyük kandili altında oturarak kuşluk vaktine kadar, yani takriben iki saat çalışmak suretiyle vücuda getirmiştir. Meşhur İngiliz filozofu Spencer, en değerli eserini günde iki saat çalışarak yazmıştır. Her sene bin, bin iki yüz sayfalık eser veren Fransız edibi Emile Zola'ya bu muvaffakiyetinin sırrını sormuşlar. Her gün yalnız üç saat çalışır ve yazarım, demiştir.
Ekleme Tarihi: 10 Nisan 2023 - Pazartesi

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (20)

ZAMANIN DÜZENLENMESİ

İstikrar (Sabır-Sebat-Devamlılık)

Gerçek başarı istikrarla, devamlı çalışmakla elde edilir. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz'in "Az ama devamlı olan ibadetlerin (amellerin) çok ama seyrek olan amellerden daha efdal olduğu'nu beyan buyurması eğitimde istikrar unsurunun önemini anlatmaktadır.

Eserleriyle meşhur İslâm âlimi İbni Hacer'i başarıya ulaş tiran sebep de sabırla, sebatla tahsiline devam edişi olmuştu. "Kafam ders almıyor, ben beceremem." diyerek medreseyi terk edip köyüne dönerken uğradığı mağarada gördüğü hadise ona kamçı olmuştu. Görmüştü ki mağaranın tavanından sızmakta olan damlalar alttaki taşa vurmaktaydı. O sert taş zaman içinde su damlaları ile delinmişti. Bu, yumuşak su damlalarının sert kayaya karşı zaferi idi. Bunun üzerine İbni Hacer "Benim kafam taştan daha sert, daha kaim olamaz!" demiş, didinip çırpinmiş, ilim öğrenmeye yeniden koyulmuştu. Ve nihayet bu kararlılığı onu bir numaralı talebe hâline getirmiş, sonraları da ciltlerle eser vermesini temin etmişti.

Ali Fuat Başgil'in "Sebat et genç dostum, sebat et. Damlaya damlaya göl olur. Aynı noktaya düşen damlacıklar mermeri deler." sözleri istikrarın önemini ifade eder.

Bazıları da bu konuda "Kayaları eriten dalgaların büyüklüğü değil devamlılığıdır." demişlerdir. Gerçek başarı istikrarla (devamlı çalışmakla) elde edilir.

Zeki bir öğrenci ile zeki olmayan bir öğrenci arasındaki farkı
zeki olmayan öğrencinin istikrarlı çalışması kapatabilir.
Çalışılan bir iş (bir ders, okunan bir kitap, yazılan bir yazı) üzerinde herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerilememeli, yılgınlığın maskeli bir tembellik olduğu unutulmamalıdır. Zaten çalışma sevgisi de güçlükleri yenmekten doğar ve kuvvetlenir. Güçlüğü yenmekten hâsıl olan manevi zevk, eşsiz bir zevktir. Harpte zafer, işte muvaffakiyet (başarı) yılmayanındır. Sebat önünde güçlükler erir ve imkânsız görünen, mümkün olur.

Devamlı ve ısrarlı bir şekilde çalışılmalıdır. Ve her gün aynı saatlerde behemehâl çalışmaya başlamalıdır. Çalışmayı uzun fasıla ile kesip terk etmemeli, hasta ve yorgun olmadıkça tatil zamanlarında bile yavaş ve az da olsa çalışılmalıdır. Ta ki çalışma alışkanlığı körelmesin ve tekrar çalışmaya koyulmak için zahmet çekilmesin. Fikrî çalışmalar için aynı saatlerde devamlı ve düzenli bir şekilde günde iki üç saat bile kâfidir. İbni Sina, dünyaca meşhur olan "Kitabu'ş-Şifa"sını, her gün, sabah namazından sonra Bağdat'taki bir caminin büyük kandili altında oturarak kuşluk vaktine kadar, yani takriben iki saat çalışmak suretiyle vücuda getirmiştir. Meşhur İngiliz filozofu Spencer, en değerli eserini günde iki saat çalışarak yazmıştır. Her sene bin, bin iki yüz sayfalık eser veren Fransız edibi Emile Zola'ya bu muvaffakiyetinin sırrını sormuşlar. Her gün yalnız üç saat çalışır ve yazarım, demiştir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.