Yaşar Değirmenci
Köşe Yazarı
Yaşar Değirmenci
 

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (3)

Zaman Çeşitleri   İnsanın içinde yer aldığı zaman hep aynı karakterde değildir. Bundan dolayı insan aynı günü bile, biraz evvel, biraz sonra, öğleden önce, akşamleyin, gece, gece yarısı vs. gibi birçok bölümlere ayırır. Ve zaman kavramını çeşitli açılardan farklı anlamda yorumlayıp çeşitlendirebilir. Mesela: Objektif Zaman: Saate bağlı olan, takip edilebilen, gerçek bir ölçüme dayanan zamandır.   Sübjektif Zaman: Hissedilen zamandır. Mesela bir asansörle birkaç saniyelik zaman diliminde çıkılan yere tanımadığımız insanlarla çıkıyorsak bu zaman bize çok uzun gelebilir. Dostlarımızla, sevdiklerimizle beraber olduğumuzda zaman çok çabuk geçer. Saadet içinde geçen zamanların çok hızlı geçmesine mukabil üzüntülü, ıstıraplı zamanların birkaç dakikası bile insana saatler gibi gelir.   İktisatta Zaman: İktisat alanında kullanılan zamandır. Emeğin karşılığı ödenen ücret, saat, gün, hafta den hesaplanır. veya ay üzerinden hesaplanır.  Her medeniyet kendi zamanıyla doğar. "Batı saati", zamani homojenleştirirdi. Günün bütün anları eşdeğer olur mu? Sabahın ayrı bir kokusu, rengi, hatta büyüsü yok mudur? İkindi vakti ile gece nasıl bir tutulabilir? Saat, zamanın kokusunu, rengini, ahengini yok eden; günü 24 eşit parçaya bölen zorba. Ahmet Hâşim, "yeni saat Müslüman akşamının hüzünlü ve şaşaalı dakikasını dağıttığı gibi, 24 saatlik yabancı günün getirdiği geçim şekli de bizi fecir aleminden uzak bıraktı" diyor. İktisatçı bu derin tefekkür ile uğraşamayacak da ne yapacak?   İşletmede Zaman: Mal ve hizmet üretmek için girişilen çalışmaya harcanan süreler toplamıdır. Mesela terfiler, günlük veya yıllık izinler, işe devamlılık oranının hesaplanması, üretim kapasitesi hep zaman ölçü alınarak (kullanılarak) hesaplanır. İşçilerin vardiya düzeninde de zaman Önemli bir yer tutar.   Sosyolojik Açıdan Zaman: İnsanların takvime bağlı olarak yaptıkları günlerde meydana gelen sosyal olaylardır. İnsanları bir araya getiren gün, ay, yıl gibi belirli zaman dilimleri muayyen zamanlarda cereyan ettiğinden sosyolojide önemli bir yer tutar. Merasimler, anma günleri, milli bayramlar gibi.   Hayatımız, sosyal münasebetlerimiz, çalışma ve iş yerle- rinin açılıp kapanmasına varıncaya kadar her şey zamana göre programlanmıştır. Hatta hayatımızın kurtulup kurtulmadığını, başarılı olup olmadığımızın sebebini zamanlamanın doğru yapılıp yapılmadığına hamlederiz. Mesela bir imtihanda "Soruların cevabını biliyordum ama vakit yetmedi" deriz. Ani bir kazada "Beş on saniye önce frene bassaydım yayaya çarpmayacaktım, üç beş dakika önce hastaneye yetiştirebilseydik hasta kurtulacaktı." gibi sözleri hep duyarız.
Ekleme Tarihi: 01 Şubat 2023 - Çarşamba

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (3)

Zaman Çeşitleri
 
İnsanın içinde yer aldığı zaman hep aynı karakterde değildir. Bundan dolayı insan aynı günü bile, biraz evvel, biraz sonra, öğleden önce, akşamleyin, gece, gece yarısı vs. gibi birçok bölümlere ayırır. Ve zaman kavramını çeşitli açılardan farklı anlamda yorumlayıp çeşitlendirebilir. Mesela:
Objektif Zaman: Saate bağlı olan, takip edilebilen, gerçek bir ölçüme dayanan zamandır.
 
Sübjektif Zaman: Hissedilen zamandır. Mesela bir asansörle birkaç saniyelik zaman diliminde çıkılan yere tanımadığımız insanlarla çıkıyorsak bu zaman bize çok uzun gelebilir.
Dostlarımızla, sevdiklerimizle beraber olduğumuzda zaman çok çabuk geçer. Saadet içinde geçen zamanların çok hızlı geçmesine mukabil üzüntülü, ıstıraplı zamanların birkaç dakikası bile insana saatler gibi gelir.
 
İktisatta Zaman: İktisat alanında kullanılan zamandır. Emeğin karşılığı ödenen ücret, saat, gün, hafta den hesaplanır. veya ay üzerinden hesaplanır. 
Her medeniyet kendi zamanıyla doğar. "Batı saati", zamani homojenleştirirdi. Günün bütün anları eşdeğer olur mu? Sabahın ayrı bir kokusu, rengi, hatta büyüsü yok mudur? İkindi vakti ile gece nasıl bir tutulabilir? Saat, zamanın kokusunu, rengini, ahengini yok eden; günü 24 eşit parçaya bölen zorba. Ahmet Hâşim, "yeni saat Müslüman akşamının hüzünlü ve şaşaalı dakikasını dağıttığı gibi, 24 saatlik yabancı günün getirdiği geçim şekli de bizi fecir aleminden uzak bıraktı" diyor. İktisatçı bu derin tefekkür ile uğraşamayacak da ne yapacak?
 
İşletmede Zaman: Mal ve hizmet üretmek için girişilen çalışmaya harcanan süreler toplamıdır. Mesela terfiler, günlük veya yıllık izinler, işe devamlılık oranının hesaplanması, üretim kapasitesi hep zaman ölçü alınarak (kullanılarak) hesaplanır. İşçilerin vardiya düzeninde de zaman Önemli bir yer tutar.
 
Sosyolojik Açıdan Zaman: İnsanların takvime bağlı olarak yaptıkları günlerde meydana gelen sosyal olaylardır. İnsanları bir araya getiren gün, ay, yıl gibi belirli zaman dilimleri muayyen zamanlarda cereyan ettiğinden sosyolojide önemli bir yer tutar. Merasimler, anma günleri, milli bayramlar gibi.
 
Hayatımız, sosyal münasebetlerimiz, çalışma ve iş yerle- rinin açılıp kapanmasına varıncaya kadar her şey zamana göre programlanmıştır. Hatta hayatımızın kurtulup kurtulmadığını, başarılı olup olmadığımızın sebebini zamanlamanın doğru yapılıp yapılmadığına hamlederiz. Mesela bir imtihanda "Soruların cevabını biliyordum ama vakit yetmedi" deriz. Ani bir kazada "Beş on saniye önce frene bassaydım yayaya çarpmayacaktım, üç beş dakika önce hastaneye yetiştirebilseydik hasta kurtulacaktı." gibi sözleri hep duyarız.
Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.