Mardin kalesinde kazı çalışmaları Devam Ediyor

KIR'ATIM GÜNCEL HABERLER (KIRATIM HABER) - KIR'ATIM GAZETESİ | 17.08.2024 - 13:40, Güncelleme: 17.08.2024 - 14:00
 

Mardin kalesinde kazı çalışmaları Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bilimsel yürütücülüğünü üstlendiği, ‘Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması’ projesi Mardin Kale Kazı çalışmaları devam diyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi geçmişi Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlılar başta olmak üzere farklı krallık, imparatorluk ve kültürlerin izlerini taşıyan Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması için başlattığı projede, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2014-2018 yılları arasında kısa dönemlerle kazı çalışmaları yapılmış ve 2020 yılında Mardin Müzesi bünyesinde ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş’ın bilimsel kazı başkanlığında Mardin Kalesi kazılarına tekrar başlanılmıştı. İlk olarak 2014 yılında başlatılan ve 2015, 2017, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında süren kazı çalışmaları, 2024 yılında da devam ediyor. Çalışmalar, kazı ve restorasyon-konservasyon olmak üzere iki kolda yürütülüyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın da yerinde incelediği kazılarda,  Mardin, mimari ve tarihi zenginlikleriyle Güneydoğu’nun en kadim şehirlerinden biridir. Mardin Kalesi, yüzyıllar boyunca seyyahların ilgisini çekmiş ve güçlü savunma yapısıyla 19. yüzyıla kadar ele geçirilememiştir. Bu kazı çalışmaları sayesinde Kale’nin turizme kazandırılması, şehre önemli bir değer katacağını aktardı. Öte yandan Rektör Özcoşar Mardin kalesindeki kazıyı üniversitemizin yapıyor olmasının da kendisini çok gururlandırdığını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bilimsel yürütücülüğünü üstlendiği, ‘Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması’ projesi Mardin Kale Kazı çalışmaları devam diyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi geçmişi Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlılar başta olmak üzere farklı krallık, imparatorluk ve kültürlerin izlerini taşıyan Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması için başlattığı projede, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2014-2018 yılları arasında kısa dönemlerle kazı çalışmaları yapılmış ve 2020 yılında Mardin Müzesi bünyesinde ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş’ın bilimsel kazı başkanlığında Mardin Kalesi kazılarına tekrar başlanılmıştı.
İlk olarak 2014 yılında başlatılan ve 2015, 2017, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında süren kazı çalışmaları, 2024 yılında da devam ediyor. Çalışmalar, kazı ve restorasyon-konservasyon olmak üzere iki kolda yürütülüyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın da yerinde incelediği kazılarda,  Mardin, mimari ve tarihi zenginlikleriyle Güneydoğu’nun en kadim şehirlerinden biridir. Mardin Kalesi, yüzyıllar boyunca seyyahların ilgisini çekmiş ve güçlü savunma yapısıyla 19. yüzyıla kadar ele geçirilememiştir. Bu kazı çalışmaları sayesinde Kale’nin turizme kazandırılması, şehre önemli bir değer katacağını aktardı. Öte yandan Rektör Özcoşar Mardin kalesindeki kazıyı üniversitemizin yapıyor olmasının da kendisini çok gururlandırdığını ifade etti.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.